Има правила, които е добре детето да научи в семейството. Едни от тях са свързани с парите и бюджета.

Ето съветите на Светла Шишкина, автор на блога за лични финанси. Тя споделя 5 важни урока за парите, които планира да разкаже на дъщеря си, когато тя порасне.

1. Да имаш собствени пари

Нека винаги имаш лична спасителна възглавница. Не за черни дни. Просто – за всеки случай. Ако всичко върви по план, ще намериш как да похарчиш тези пари. В сложна ситуация обаче, те могат да спасят семейството или тебе лично.

2. Да имаш собствен източник на доход

Професионалната реализация е важна – много важна (може би дори най-важната) в живота на човек. Да имаш професия, за можеш да печелиш пари – това е жизнено важно за жената. Твоят съпруг ще те уважава затова.

Във вашите отношения няма да има място за манипулации. Ти ще бъдеш материално независима. И няма да се страхуваш, че може да останеш без пари. Никой няма да може да те шантажира, че ще те остави без пари, нито да ти нарежда какво да правиш. Това е най-сигурният път към равноправно партньорство.

3. Създай си собствена група за подкрепа

Много жени са принудени да търпят недостойното поведение на мъжа, защото се страхуват да не останат сами. Нека около теб има приятели, най-добра приятелка, близък кръг хора, които могат да те подкрепят, ако се разделиш с партньора си. Така ще градиш отношения, в които няма да има болезнена привързаност. И няма да пазиш токсична връзка, само от страх, че ще останеш сама.

4. Мисли в перспектива

Когато вземаш решение за покупка на материални неща, не мисли единствено за това, което придобиваш, мисли и какво губиш. Всяка покупка – е отказ от покупка на нещо друго, възможно е то да е по-важно и по-полезно.

Сложи на везните плюсовете и минусите. Това ще те въздържа от неразумни харчове. Планирай доходите и разходите си за година, 5,10, 20 напред.

Включи в личния си финансов план дългосрочни цели: създаване на пенсионен фонд, изграждане на финансова стабилност на семейството.

Не забравяй за себе си и своите интереси. Да си осигуриш финансово спокойствие на старини е по-важно, отколкото да купиш дом за всяко дете. То ще се оправи и само, ако го избавиш от необходимостта да те издържа, след като се пенсионираш.

5. Бъди честна със себе си и с партньора си

Не се притеснявай да говориш с партньора си за пари, обсъждайте заедно вашите финансови планове, договаряйте се и градете стратегии години напред.

Запазете справедливо разпределение на финансите в семейството. В стабилните отношения няма място за корист. И няма нищо срамно в това, да се подпише предбрачен договор. Или да защитиш своите материални интереси, отделяйки личното си имущество от това, което ще придобиете по време на съвместното ви семейно съжителство. Бъди справедлива и честна, но винаги мисли и за себе си.

Новите родители