Нейните разкази и банички се помнят цял живот – какво още може да даде на децата и внуците си само и единствено баба?

Разнообразява речта и въобще - живота

Внучето прави смешни жестове с ръце, говори по-особено - веднага си личи, че е прекарало няколко дни с баба. Моята живееше край морето и след всяка лятна ваканция, когато ме пращаха при нея, се връщах със смешен диалект, усвоен от нея, но и с много интересни „ретро“ детайли. Незабравими са тайните разходки с баба до сладкарницата за боза и тулумбички, бонбоните виолетки, които тя винаги носеше в чантата си и техният аромат се смесваше с парфюма ѝ на момина сълза… 

Родителите може и да не харесват влиянието на баба, когато внучето копира и повтаря нейните изрази, изражения и излияния, но пък от нея ще научи много неща – нищо, че звучат архаично. И това е знание и опит, които всяко внуче може да попие от нея и които са много повече, отколкото ще узнае за седмица, прекарана с родителите. Защото баба никога няма да остави детето да стои само, винаги ще намери начин да разнообрази живота му.

Разказва за родителите като малки

Само тя може да разкаже по най-интересен начин какви пакости е правил баща ви, когато е бил на 4 години, и че те са нищо пред факта, че на 12 години е взел ключовете от колата на дядо ви и е карал 7 километра извън града. Но тогава не е имало толкова много коли, и слава богу, нищо лошо не се е случило, освен, че е бил наказан 7 месеца да не излиза…

Ей такива тайни, които таткото и майката никога няма да признаят на детето си, помни баба и можете да сте сигурни, че ще ги разкаже така сладкодумно на своето внуче, че и то няма да ги забрави никога. Друг въпрос е доколко са поучителни, но пък са интересни за всяко малко дете, защото показват родителите му в нова светлина, разкриват какви са били те като малки, а това е изключително интересно за всяко дете.

Не се кара и не крещи

Докато родителите са по-директни и раздават безапелационни заповеди от рода на „Не крещи“ и „Почисти си стаята веднага!“, докато те са изнервени и уморени и не им минават „разни глезотии“, баба е спокойна, обиграна и знае как да мотивира внучето си, за да направи то това, което трябва. Тя рядко ще използва крясъци, заплахи и наказания – защото знае много добре, че от тях няма никакъв смисъл, само ще развалят настроението на всички участници в историята.

Никога не се отмята от обещанията си

На нея рядко ѝ се иска да танцува с приятели в нощен клуб, да ходи на кино, да "отскочи" до Гърция за уикенда. Тя, дори да не се чувства добре, е в състояние да изслуша милион пъти песничката за двете зайчета, приказката за трите прасенца и да гледа „Маша и мечока“ до прималяване.

Тя никога няма да каже: „Спираме филмчето, защото почва мачът“, никога няма да се отметне от обещанието си да играе на „Не се сърди, човече“ ден след ден. Ще раздава картите на „Черен Петър“, ще приготвя своите банички и курабийки, ще пее песнички и ще учи стихчета с внучето и ще го прави с огромно желание, внимание и любов, независимо че може би ѝ се иска просто да се попече на слънце.  

Продължава на страницата на Новите родители