Не помните къде сте си оставили ключовете? Опитайте следващия път да направите нещо странно, например силно да ритнете масата, на която ги слагате, и после по-лесно ще си спомните къде са, посочва скорошно изследване, цитирано от сайта Rodale.

Публикацията в научното списание Aging, Neuropsychology and Cognition отбелязва, че възрастните хора били по-малко склонни да забравят дали са си пили лекарствата, когато са извършвали необичайно действие, например докато се потупват по главата или седят по неудобен начин.

През 1956 г. психологът Джордж Милър открива, че хората не могат за запомнят повече от седем неща наведнъж. И въпреки това има трикове, с които можем да си помогнем:

1. Направете списък. Звучи очевидно, но често си мислим, че ще запомним какво трябва да купим, докато не се окажем в магазина. Дори когато сте сигурни, че списъкът е в главата ви, подсигурете се. Може да използвате мобилно приложение за списъци със задачи, но и най-обикновено тефтерче върши работа.

2. Използвайте необичайни образи. Колкото по-странни, толкова по-вероятно е да запомните това, което искате. Ако например искате да запомните, че трябва да пуснете пералнята и да изведете кучето, представете си как кучето ви върти барабана на машината, тичайки вътре като хамстер - налудничаво, но запомнящо се.

3. Възползвайте се от стаята. Твърди се, че тази стара техника, известна като "римска стая" била използвана още от Цицерон. Изберете стая, която познавате добре и свържете в нея с нещата, които искате да запомните. После ще е лесно мислено да се върнете към познатите предмети.

4. Направете нещо странно. Както възрастните хора в споменатото изследване, направете нещо необичайно, когато поставите нещо някъде - ритнете масата, например, или се завъртете няколко пъти в кръг.

5. Тръгвайте си от работа навреме. Изследване, публикувано преди година в American Jounal of Epidemology доказва, че хората, които работят повече от 55 часа на седмица се справят зле на тестове за памет и познавателни способности. Претоварването през седмицата ни кара по-лесно да забравяте домашните задължения през уикенда и ги превръща в източник на допълнителен стрес.