Всеки (с малки изключения) иска да бъде продуктивен. Това ще ни изкачи по-високо в професионалната стълбица, ще внесе приятното чувство, че сме постигнали нещо и ще ни даде възможност да се насладим на своята отпуск, без да изпитваме каквото и да било чувство за вина, пише Мениджър Нюз.

Разбира се, съществуват множество начини, с които можете да саботирате своята собствена продуктивност. В случай, че имате намерение да сторите именно това, ето какво може да направите.
1. Подгответе аларми за всичко, което ще правите

Няма нищо по-разсейващо от звука на аларма по време на работа, която истерично ви подканва, че имате още неща за вършене. Това е отличен начин за нарушаването на вашата концентрация и създаването на чувство за паника през целия ден.

2. Бъдете социални

Всички се нуждаем от почивка. Проверете Twitter, разгледайте Facebook, пратете няколко имейла и SMS-и, уверете се, че всичко е наред с вашите приятели. Правете това по цял ден и може да сте сигурни, че ще сте постоянно разфокусирани. Бонус – влезте в Skype, за да початите с някого.

В случай, че искате да бъдете продуктивни, трябва да елиминирате всяка една от горепосочените дейности.

3. Вършете по много неща наведнъж

Ако искате да завършите деня с чувството, че не сте постигнали абсолютно нищо, нагърбвайте се постоянно с наистина големи проекти. Без задължителните дребни задачи, които да ви дават така необходимата глътка свеж въздух, ще се чувствате постоянно залети с работа. Стресът е неизбежен.

Ако искате да бележите прогрес и да видите резултата от вашия труд, разчупете задълженията си на поредица от по-малки задачи, които реално могат да бъдат изпълнени.

4. Казвайте „да“ на всичко

Ако казвате „да“ на всеки, който иска нещо от вас, със сигурност няма да свършите това, с което сте се заели в конкретния момент. Бонус – няма да помогнете и на вашия колега и приятел.

Постоянната заетост не е признак на продуктивност. Научете се да казвате и „не“.

5. Недейте да спите

Работата посред нощ може да доведе до отлични резултати. Обикновено следващият ден също е продуктивен. Впоследствие обаче ще загубите най-малко два или три дни, тъй като тялото и мозъкът ви просто няма да са се възстановили.

Позволете на съзнанието ви да си почива на равни интервали от време. Много бързо ще видите и положителният резултат от това.