Знаете ли, че доматът произхожда от Централна и Южна Америка – от Мексико до Перу? Че от ботаническа гледна точка това не е зеленчук, а плод? Че съществуват над 10 хил. сорта?

Представяме ви още 5 любопитни факта от този тип:

1. Откъснали сте домат по-рано? Все още не е узрял? Просто го поставете до ябълки и банани. Последните отделят eтилен газ (естествен хормон на растежа), който ускорява процеса на зреене.

2. Доматите имат антисептично действие. Пиенето на пресен доматен сок помага срещу възпаления или тромби в кръвта. Витамин С и бета-каротинът пък са отлични антиоксиданти и помагат за неутрализирането на свободните радикали, които повишават риска от развитието на рак и различни възпаления.

3. През 17. век във Великобритания е широкоприета тезата, че доматите са отровни.Тази теза е властвала във вкусовете на британците до 18. век, когато доматите се превръщат в основна част от менюто на Острова.

4. Доматите са много богат източник на антиоксиданти. Тъй като основният каротиноид (това е органичен пигмент) в доматите - ликопенът, е мастноразтворим (т.е. за за усвояването му, което става по–бавно, в храната трябва да има мазнини), е добре доматите да бъдат овкусявани със зехтин или друга полезна мазнина.

5. Имате замърсени медни предмети - от бижута до саксии? Ползвайте доматен сос. Солта и киселината му помагат за премахването на медния оксид, оставяйки с ярък блясък предметите, направени от този метал.