Едно от необходимите умения на всеки родител е да знае кои фрази да използва, за да има добра комуникация в семейството. Казването на правилните думи в точния момент може да помогне на децата в много аспекти. И е тайната към балансираните и хармонични отношения в семейството, дори когато децата преминават през различни тежки периоди.

На пръв поглед тези 5 фрази са очевидни, но именно по тази причина, често се пропускат или подценяват. А всъщност са много важни, тъй като помагат на децата да имат по-голямо самочувствие, да разбират собствените си страхове и желания, да изразяват любовта си.

1. „Обичам те“

Това е може би най-очевидният израз, но и един от най-важните. Децата трябва да знаят, че ги обичате и ги приемате безусловно. Но истината е, че не се използва достатъчно често, тъй като обичта се приема за даденост. А трябва да се казва и повтаря постоянно. Тези думи пораждат щастие и обич.

2. „Продължавай! Опитай пак!“

Насърчаването на децата да се изправят пред предизвикателствата им помага да повярват в своите способности. Зрелостта е фаза, в която се сблъсквате с ежедневни предизвикателства и имате вече натрупан опит. На базата на този опит, подгответе децата си и ги стимулирайте да вървят напред, да не се предават, да продължат да опитват. Така един ден те ще станат способни и смели възрастни.

3. „Гордея се с теб!“

Не е нужно да чакате децата ви да постигнат някакъв колосален успех, за да им кажете, че се гордеете с тях. Важното е те да знаят, че се гордеете с това кои са те, а не с това, което правят. Това, което правят, е временно, но това, което са, продължава вечно. Поздравете ги, когато те постигнат нещо, пък било то и незначително малко. Така им давате крила да продължат напред.

4. „Извинявай, сгреших“

Понякога в разгорещени дискусии може да кажете нещо, което всъщност не мислите. Ако това се случи, важно е да се извините. Когато проявите смирение, децата ще ви уважават повече и ще се научат, че всички хора могат да правят грешки, а ако го направят, те поемат отговорността си за тях.

5. „Тук съм, разчитай на мен“

С времето децата искат да имат повече независимост и свободата да избират своя път. Когато настъпи този момент, най-важното е да ги подкрепите. Уверете ги, че ще бъдете винаги на линия, ако имат нужда от вас.

По материали от Siamo mamme / Новите родители