В съня си децата мърдат, ритат, хъркат и като цяло се опитват да изблъскат родителите от собственото им легло (макар и несъзнателно). На малцина им харесва да се събуждат посред нощ от забито в стомаха им коляно. Затова, ето пет аргумента против съвместния ви сън с малкото. Знаем, че някои от вас ще кимат одобрително, докато четат този списък.

1. Не се наспивате
Някои майки и бащи казват: „Ние се наспиваме добре само, когато спим заедно с малките.“ И тук възниква въпросът – а как им се отдава това? Постоянните ритници, борбата за място в леглото и за одеялото – нима това помага на здравия сън? Вероятно тези родители отдавна не са спали отделно от децата си и са забравили какво означава да се наспиваш добре.

2. Лишени сте от лично пространство
Не работите от вкъщи? Тогава отчасти ви е провървяло. Голяма част от деня си почивате от постоянните „мамо, искам това“ или „мамо, виж, виж“. Но ако имате почасова работа от вкъщи и при това гледате дете, то леглото ви остава единственото място, в което може да се усамотите. Но когато и това пространство не е единствено ваше, то може да се простите с тази идея задълго.

3. Лишени сте от лично време
Обикновено приготвяте за закуска това, което биха харесали децата ви. Заедно с тях гледате анимации, участвате в игрите им. В подобни ситуации единственото убежище може да стане собственото ви легло. В него може да четете това, което ви се харесва, да слушате любима музика и да гледате сериали. И никой няма да има против. Но ако детето ви спи в същото легло, то е почти сигурно, че преди заспиване ще му четете любимата му приказка, вместо любимото ви списание.

Продължава на сайта на Новите родители.