В най-горещото време не е добра идея да сте с децата навън. Но пък вътре им омръзва. Особено, когато става дума за малки деца.

Проблемът е, че рано или късно идеите ви за игри и забавления се изчерпват и тогава малките започват да мрънкат. Какво да правите?

Предлагаме ви 4 забавни творчески занимания, които ще се харесат много на децата, а освен това са полезни, тъй като развиват фината моторика. Главен герой в тези занимания е пеперудата, а част от материалите са рециклирани.

От празните ролки на тоалетната хартия

Тялото на пеперудата е празната ролка от тоалетна хартия, която децата трябва да облепят с нещо цветно. След това им покажете как да изрежат крилата, но преди да ги прикрепят към тялото, нека залепят по тях кръгчета с различна големина и в различен цвят, за да стане пеперудата по-пъстра. Пипалата също са от хартия, а очите и устата са нарисувани с флумастер. Задача, която е по силите дори на по-малките.

От пластмасова бутилка

Празната пластмасова бутилка от мляко (от 250 мл, не литър) измийте и почистете внимателно от етикетите. След това направете прорези от едната страна, където детето ще пъхне крилата. После оставете малчуганите да довършат задачата. Те трябва да нарисуват на по-твърд бял лист красиви крила, да ги изрежат и поставят в отворите. Отпред могат да залепят стикери – очи, към които да добавят изрязани от хартия мигли. От хартия са и дългите извити пипалца, които завършват творбата.

От хартиени чинийки

Ще се получи голяма, но пък ефектна пеперуда. Това е занимание за най-малките, като идеята е да комбинират красиво цветовете. Трябват ви 5 хартиени чинии в 3 различни цвята. Едната да е по-голяма, тъй като ще бъде тяло на пеперудата, а останалите разполагате под нея като крила. Изрежете кръгчета хартия от различни цветове (може и от самозалепващо се гланцово блокче). Децата трябва с тях да украсят тялото и крилата. Може да добавите и намачкано тишу, което стои ефектно и се залепва лесно. На финала им помогнете да довършат пеперудата като й направите/нарисувате пипала и очи.

Продължава на страницата на Новите родители