Всеки човек има своите странности и привички, някои от които полезни, а други по-скоро досадни. Обикновено хората не осъзнават, че действат по определени шаблони. Ако се вярва на различните изследвания на невролози, психолози и други специалисти, няма да навреди да познавате собствените си модели на поведение. Защото понякога навиците говорят за вас повече, отколкото си представяте. Това се отнася най-вече за следните 4 навика:

1. Плачете на филми

И вие ли сте от хората, които не могат да сдържат сълзите си на тъжни сцени от филм? Значи сте емоционално интелигентни, защото умеете да съчувствате и преживявате заедно с другите. Освен това сте  общителни и отзивчиви и всички ви обичат. И обратно, онези, които не се трогват от сърцераздирателни раздели и любовни драми, притежават намалена емоционална интелигентност. Поне така е според едно изследване на невролога Пол Дж. Зак.

2. Избор на думи

Обърнете внимание какви думи използвате особено често. Не само тези, които употребявате устно, но и всички онези, с които си служите във виртуални съобщения. Разберете дали се изразявате по-скоро позитивно или негативно. Ако говорите или пишете  по-често негативни неща, вие сте настроени песимистично и имате някакви скрити страхове. Изпращате ли чрез думите си положителни послания, значи сте оптимисти и екстроверти. Освен това откритите хора се изразяват по-прецизно и диференцирано. Хората с изявено чувство за отговорност често използват думи, свързани с постижения, като например сила, успех, кураж или целеустременост.

3. Домакинска работа

Докато едни намират прането, чистенето и други домакински дейности за отморяващи, други се пазят от тях като дявол от тамян. Не е за вярване, но вашата любов или отвращение към домакинската работа също говори много за личността ви. Хора, които обичат да домакинстват, умеят да общуват по-добре. Това се дължи на факта, че те мислят повече за благополучието на околните. Все пак те са по-интровертни от онези, които избягват да се занимават с домакинство. На тях безредието не им тежи.

Освен това изследване на Йейлския университет показва, че подредените хора са по-склонни към расизъм от хаотичните. Онези, които се чувстват зле при вида на неразтребена стая, според учените хранят същите чувства към хора, които не отговарят на тяхната представа за „нормално“. Към „ненормалните“ според тях се числят освен представители на друга раса, също така гейовете и наркоманите. Излиза, че тези мъже и жени се грижат за чистота само когато се отнася за хора от тяхната социална среда.

4. Пазаруване

По отношение на пазаруването също се различават два типа: любознателни и лекомислени. Първият тип предварително събира информация и се спира само на марки, за които знае, че гарантират качество. Лекомисленият тип пазаруващи, напротив, обикновено купува продукта, без да обръща внимание на съставките или други предпоставки за качество. Такива хора проявяват лекомислие и наивност и в други сфери на живота. Докато любознателните купувачи претеглят внимателно всички „за“ и „против“, преди да вземат каквото и да било решение

Разпознахте ли се в някой от тези навици? Разбира се, споменатите качества не важат за всички в еднаква степен. В края на краищата изключенията потвърждават правилото. И все пак между определени мании и черти на характера има редица сходства, които дори са научно доказани.

Цветелина Велчева