Има простички игри, които спокойно може да играете с децата. По-важното е друго. Те не само забавляват, но са и много полезни – не само за малките, но и за родителите.

Подходящи са за възраст над 6 години и може заедно да се забавлявате до 99 години. Ползите? Тренират ума, стимулират интелигентността и развиват уменията за четене, памет и концентрация.

При децата конкретно – повишават видимо уменията за учене, докато при възрастните – забавят стареенето и деменцията. Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine установи, че възрастните, които често се занимават с психично стимулиращи дейности, са с 63% по-малко склонни да развият деменция, отколкото тези, които рядко се занимават с такива.

Ето и игрите, с които да се забавлявате заедно.

Открийте цвета

Тествайте способността си да се концентрирате. Напишете цветовете на бял лист хартия с цветни флумастери. Но използвайте за всеки цвят друг нюанс.

Покажете листа на един от участниците в играта за десетина секунди, след което го изпитайте. Задачата му е бързо да каже нюансът на всеки цвят. За да го объркате, може да изброявате цветовете разбъркано, а не както са били подредени. И може да повтаряте безброй пъти, докато започнете безпроблемно да назовавате багрите.

Ще се учудите колко трудно е всъщност да се разграничи цвета от нюанса, в който е обагрен. Мозъкът реагира първосигнално и изпраща знак за онова, което би трябвало да се очаква от написаното. А всъщност думата е оцветена в нещо съвършено различно.

Игра на противоположности

Тя спомага за изграждането на нови връзки между мозъчните клетки. Идеята е да се използва ръката, която не доминира. Ако например цялото семейство пишете и действате с дясната ръка, опитайте да вършите в определен ден от седмицата всичко с лявата – от миенето на зъбите, през разресването на косата, до храненето.

В началото със сигурност ще ви бъде трудно на всички. Но постепенно ще свикнете да използвате другата ръка също толкова умело, колкото и водещата. До достигането на съвършенство обаче ще преминете през куп забавни и откровено смешни моменти. Но ползата от тази игра е огромна.

Бройте назад

Ето една игра, която ще ви помогне да поддържате ума си активен. Опитайте тези три прости упражнения за изваждане:

- Започнете от 200 и се връщайте назад като всеки път изваждате 5 (200, 195, 190 ...).

- След това стартирайте от 150 и този път се върнете назад, изваждайки 7 (150, 143, 136 ...).

- На финала започнете от 100 и изваждайте 3 (100, 97, 94 ...).

Ако децата не умеят все още добре да смятат, използвайте по-малки числа. Това обаче тренира ума невероятно. И дори нямате нужда от специални допълнения, за да играете.

Новите родители