Много бизнес лидери са и родители, които ежедневно балансират между работата, семейните вечери и игрите. По пътя, част от тях осъзнават какво въздействие имат върху младите умове. Днешните деца са утрешните водачи, особено онези, чиито родители също са такива, ако са възпитани да последват примера им, пише Мениджър Нюз.

Понякога лидерските умения са вродени, но все пак, докато растат, децата могат да научат важни уроци, които по-късно да повлияят на живота им като възрастни. Правилните думи в правилните моменти са от решаващо значение.

Ето и 15 добри съвета, които ще ви помогнат да изградите уменията на малките бъдещи лидери в живота си. 

1. Бъдете добър пример за подражание.

Като водач, трябва да разбирате колко е важен за екипа добрият пример. Това се отнася с дори по-голяма сила за ролята на родител. Демонстрирайки на децата умението да балансирате между работата и семейството, ще ги научите да бъдат отговорни и добри лидери.

2. Поощрявайте екипната работа.

Опитайте отрано да научите какви са интересите на децата ви и окуражавайте участието им в екипни занимания. Независимо дали става въпрос за спорт или училищна музикална група, екипната работа учи по-малките на важни уроци.

3. Придайте особено значение на постоянството.

Най-добрите водачи се научават да се справят с грешките също толкова елегантно, колкото и с успехите. Важно е да изложите децата на разочарования, вместо да ги предпазвате с години от тях. Децата трябва да се научат да преживяват загубите и да продължават напред, когато другият отбор спечели или някой друг бъде избран за отговорник на класа, например.

4. Изграждайте дипломатически умения. 

Всеки добър лидер познава изкуството на компромисите. Вместо да отвръщате на молбите на децата си с твърдо „да” или „не”, направете им оферта и им позволете и те да ви направят такава и да се аргументират. Научете ги да преговарят и да не дават нищо, без да искат нещо в замяна.

5. Гладки умения за вземане на решения.

Децата трябва възможно най-рано да се научават да вземат правилни решения. Тъй като понякога се объркват от прекалено многото варианти, те трябва да се научат да свеждат това изобилие до 2-3 възможности, между които накрая да решат. Научете децата си да претеглят плюсовете и минусите на всяка алтернатива, за да могат да вземат възможно най-информираното решение. Така те винаги ще правят най-добрия избор.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.