Днес е 1 април. Денят на лъжата. Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед на самия ден. 

През годините сме ставали свидетели на най-разнообразни лъжи и шеги. Малко обаче от тях имат толкова силен ефект, колкото приложените по-долу.

1. Реколта от спагети

През 1957 г. новинарското предаване на BBC "Панорама" съобщава, че поради много меката зима и унищожаването на гъгрицата по спагетите швейцарски фермери се радват на реколта от спагети, растящи по дърветата.

Хората, които се хващат, са учудващо много. Има и такива, които се обаждат в BBC, за да питат как да си отгледат и те спагетено дърво. Оттам им отговарят да сложат шепа спагети в консерва доматен сос и да стискат палци.

2. Айфеловата кула се мести

През 1986 г. "Паризиен" шокира французите със съобщението, че е подписано споразумение за демонтирането на Айфеловата кула. Символът на Франция щял да бъде преместен на територията на Дисниленд, а на негово място щял да се появи модерен стадион, от който столицата се нуждаела, тъй като кандидатствала за домакин на летни олимпийски игри.

През 1995 г. пак в европейския Дисниленд ирландският вестник "Айриш Таймс" изпраща мумията на Ленин. Според изданието корпорацията "Дисни" преговаряла с руското правителство за покупка на балсамираното тяло на Владимир Илич, като единствено не била ясна съдбата на мавзолея.

Според "Айриш Таймс" руските либерали искали мавзолеят да остане празен като символ на "празнотата и безсмислието на комунизма", докато монархистите искали да го превърнат в мемориал на последния руски цар Николай ІІ.

3. Цветна телевизия
Сега това изглежда странно, но през 1962 г. в Швеция хората много искали цветна телевизия, тъй като имали само чернобяла.

По случай първи април техническият експерт на шведската телевизия Киел Стенсон се появява на екрана и обявява, че с помощта на нова технология зрителите могат сами да превърнат телевизорите си от чернобели в цветни. Всичко, което трябва да направят, е да опънат найлонов чорап върху телевизора си.

Резултатът са множество скъсани чорапи и ядосани шведски домакини, оставени с по един чорап.

4. Плачещият Ленин

През годините безброй икони и статуи на Дева Мария са ронили сълзи по чудотворен начин, но на 1 април 1995 година това прави статуята на Ленин в италианското градче Кавриаго. Разположено на 70 км северозападно от Болоня, в район, доминиран по традиция от левицата, Кавриаго се гордее със своята статуя на Ленин още от началото на 20-те години на миналия век.

Огромната тълпа, събрала се пред статуята, вижда как по бронзовото лице на вожда на световния пролетариат се стичат сълзи с млечнобял цвят. Множеството остава на площада (който между другото се нарича Пиаца Ленин) в продължение на часове, преди да стане ясно, че това е първоаприлска пакост на местни шегаджии.

5. Гравитацията намалява!

През 1976 г. астрономът Патрик Мур съобщава по радио BBC 2, че предстои уникално по рода си астрономическо събитие. Планетата Плутон щяла да мине зад Юпитер и така да намали гравитацията на Земята.

Затова, казва Мур, ако скочите във въздуха в точния момент на планетарното пренареждане, ще усетите странно усещане, сякаш се носите в пространството, неподвластни на гравитацията.

Стотици слушатели се пробват и съобщават на BBC, че са усетили плаващото чувство. Една жена дори споделя, че тя и още 11 приятели се навдигнали от столовете си и се понесли из стаята…

6. Извънземни край Лондон

На 31 март 1989 г. хиляди шофьори, движещи се по магистралата край Лондон виждат летяща чиния, която се приземява в полето. Полицията пристига на мястото на събитието и един смел полицай се приближава до летящата чиния, въоръжен с полицейската си палка.

Внезапно някаква врата в чинията се отваря и през нея излиза фигура, облечена в сребристи дрехи. Полицаят побягва в обратната посока.

Фигурата всъщност е милионерът Сър Ричард Брансън, собственик на бранда Virgin. Летящата чиния е балон с горещ въздух, специално построен за магната. Идеята на Брансън била да се приземи на 1 април в Хайд Парк в Лондон, но вятърът го отклонил от пътя му и той бил принуден да кацне на друго място, при това един ден по-рано.

7. Летящи пингвини

През 2008 г. BBC направи невероятно откритие: пингвините могат да летят!

BBC съобщава, че екипи, които са снимали поредицата за естествена история Miracles of Evolution близо до Южния полюс, са уловили на камерите си пингвини в полет. Видеото става едно от най-гледаните в Интернет.

Водещият Тери Джоунс обяснява, че вместо да се купчат едни в други, за да се топлят в полярната зима, тези пингвини са предпочели да отлетят. Прелетели хиляди километри и се приземили в дъждовните гори на Южна Америка, където прекарали зимата, припичайки се на тропическото слънце.

8. Сутиени се намесват в радиопредаването

През 1982 г. британски вестник съобщава, че местен производител е продал 10 000 повредени сутиена, които произвеждат електрически искри. Вестникът предполага, че банелите (металните обръчи) на сутиените са били направени от мед, предназначена за направа на противопожарни аларми. И когато медта е близо до найлон или до телесна топлина, тя произвежда статично електричество, което пречи на предаванията на местните телевизии и радиа.

Като прочита статията, главният инженер на "Бритиш Телеком" веднага заповядва на лаборантките си да разкрият какъв вид сутиен носят.

9. Всички кучета са бели

През 1965 г. вестник в Копенхаген съобщава, че датският парламент е приел нов закон, според който всички кучета трябва да бъдат боядисани в бяло.

Целта според вестника е да се повиши безопасността по пътищата – белите кучета ще да се виждат по-лесно през нощта.

10. Краят на света

Нито един списък с първоаприлски шеги не би бил пълен, ако в него няма поне един край на света.

През 1940 г. институтът "Франклин" във Филаделфия пуска съобщение до медиите, в което обявява, че светът ще свърши на следващия ден. В резултат от съобщението една радиостанция разгласява края на света, уточнявайки, че това ще се случи в 3 часа следобед на следващия ден. Радиото специално подчертава, че това не е първоаприлска шега.

Разбира се, хората започват панически да звънят на месните власти и се успокояват едва когато институтът съобщава, че не е правил никакви предсказвания за край на света.

Оказало се, че шегобиецът е Уилям Кастелини – ръководителят на пресслужбата на института. Целта му била да рекламира лекция, която щяла да се състои на 1 април в института и която се казвала "Как ще свърши светът?"

11. Миризма през телевизора

През 1965 г. един професор казва на BBC, че с помощта на невероятна нова технология зрителите ще могат да помирисват ароматите, произвеждани в телевизионните студиа.

Професорът прави и демонстрация, като нарязва лук и сварява кафе пред телевизионните камери. Много зрители се обаждат, за да кажат, че са усетили миризмите в домовете си, гледайки професора на телевизионния екран.

12. Живот на Юпитер

През 1996 г. абонатите на America Online проверяват новините онлайн, за да открият следното съобщение: "Източник от правителството разкрива, че има следи от живот на Юпитер". Твърдението е подкрепено и от президента на America Online Тед Леонсис, който е планетарен биолог.

По-късно говорител на компанията обяснява, че шегата е вдъхновена от Орсън Уелс и неговото радиопредаване "Войната на световете", излъчено на Хелоуин през 1938 г.

13. Библейско пи

През 1998 г. в априлския брой на списание New Mexicans for Science and Reason е включена статия, според която сенатът на щата Алабама е гласувал за промяна на стойността на математическата константа пи от 3,14159 на "библейската му стойност" от 3.

Скоро статията се появява и в интернет, след което обикаля света, препращана по електронна поща. Щатският сенат на Алабама осъзнава какво се е случило, когато започва да получава хиляди възмутени писма и имейли. Статията, написана от физика Марк Бослоу, е нещо повече от първоаприлска шега.

Тя е пародия на опитите на законодателите от Алабама (един от най-консервативните щати в т.нар. библейски пояс, в който животът е доминиран от евангелисткото протестантство) да забранят преподаването в училищата на Дарвиновата теория за еволюцията.

14. Айсберг край Сидни

На 1 април 1978 г. в пристанището на Сидни се появява огромен айсберг, теглен от мощен влекач. Жителите на града очаквали появата му, след като Дик Смит, местен предприемач и милионер, собственик на магазини за електроника, хранителни стоки и др., шумно рекламирал идеята си да докара айсберг от Антарктида. Сега очевидно успял да осъществи плана си.

Идеята на Смит била да нареже айсберга на малки ледени кубчета, които да продава по десет цента. Въпросните кубчета от замръзнала чиста вода (все пак Антарктида е може би най-чистото място на планетата) подобрявали вкуса на всяко питие. Така поне твърдяла рекламата на Смит.

Затова в пристанището на Сидни се събират хиляди зяпачи, а местните радиостанции отразяват директно събитието. Едва след като завалява дъжд, става ясно, че това не е никакъв айсберг, а конструкция от пластмаса, покрита с противопожарна пяна и пяна за бръснене.

15. Ало, аз съм Тони Блеър

През 1998 г. Ник Тъф, водещ в английското радио Kix 96, звъни по телефона на южноафриканския президент Нелсън Мандела, представяйки се за британския министър-председател Тони Блеър. Тъф така умело имитира гласа на Блеър, че двамата разговарят в продължение на няколко минути.

Едва в края на разговора Тъф пита Мандела по какъв начин ще отбележи 1 април. Тогава връзката рязко прекъсва. Явно Мандела просто е затворил телефона.

Източници: bgtop10.net, vesti.bg