Умните хора предпочитат да следят речта си, тъй като добре разбират силата на думите.

Ето някои фрази, които трябва да избягвате.

Те ви карат да изглеждате глупаво.

"Аз съм умен."

Умните хора не трябва да се хвалят с нивото на интелигентност, защото разбират, че действията говорят по-силно от думите. Интелигентността се проявява в много форми и това, че друг човек не е на едно мнение с вас, не го прави по-малко интелигентен от вас.

"Това се разбира от само себе си."

Когато започвате речта си с тази фраза, вие насърчавате другите хора да ви игнорират. Интелигентните използват по-ефективни техники от самоубийствените преамбюли и се опитват да ги избягват на всяка цена.

"Не се обиждайте, но..."

По правило когато изричате тази фраза, вие се подготвяте за евентуална атака. И най-често събеседникът ви също разбира това. Опитайте се да избягвате подобни изрази и намерете по-добър начин да кажете на хората това, което може да не им хареса.

"Не мога."

Когато си казваме, че не можем да направим нещо, автоматично се настройваме за провал. Думите ни се превръщат в единствения източник на истина за мозъка ни и в същото време в самоизпълняващо се пророчество. Вместо да казвате "Не мога", опитайте се да намерите начин да го промените на "Мога!".

"Това не е по моя вина."

Вместо да се прави на жертва, умният човек ще поеме отговорност за ситуацията и нейния резултат. Той ще използва неуспеха си, за да избере друг път и да продължи да преследва изпълнението на целта. Дори и да не е по негова вина, той пак ще приеме резултата и ще продължи да се движи напред.

"Не е честно."

Животът не е справедлив, но когато казвате тази фраза, изглежда, че вярвате, че трябва да бъде, което от своя страна ви кара да изглеждате глупаво и незряло. Тези думи вървят заедно с фразата "Не е по моя вина", защото отнемат възможността ви да промените ситуацията. Вместо да се оплаквате от несправедливостта на случващото се, опитайте се да намерите начин да се адаптирате и да преодолеете трудностите.