Най-добре да започнете да учите детето си на отговорност, когато навърши 3 години. Това ще им помогне да развият това усещане за по-дълго. Това ще бъде и незаменим помощник, когато стане време да бъдат ученици, а по-късно – и активни членове на обществото. Ето какво можете да направите:

1. Оставете децата да почистват след себе си.

Когато детето разлее млякото си на пода, не му се карайте и не се ядосвайте, а почистете заедно, за да му помогнете. Следващия път го оставете да почисти то.

2. Бъдете модел на подражание.

Децата възприемат критериите си за живота от вас. Вие сте техният модел и пример. Както се държите вие, така ще се държат и те. Децата имитират и подражават това, което виждат край себе си. Те нямат изградени норми, затова вие трябва да ги научите на това. Като сте позитивни, отговорни, отзивчиви и просто добри хора, те също ще станат такива.

3. Възлагайте им подходящи за възрастта задачи.

Най-малките могат да си прибират играчките, след като свършат да си играят с тях. До 5-годишна възраст би трябвало да са се научили да оправят сами леглото си. До първи клас би трябвало да могат да метат пода и да подреждат масата.

4. Не ги претоварвайте със задачи.

Когато възлагате прекалено много задачи на децата си за кратко време, ги обърквате и затруднявате. Уверете се, че са разбрали и запомнили какво трябва да правят, както и че имат достатъчно време, за да свършат всичко. Освен това е важно да имат достатъчно време и за себе си, а не да бъдат затрупани със задачи от сутрин до вечер. 

5. Обяснете им, че всеки греши.

Психолозите казват, че на по-малка възраст децата не разбират, че всеки човек греши. Когато обяснявате белите им, изчакайте да се успокоите преди това. Освен това се въздържайте от реакция, преди да сте чули тяхната версия. Важно е и да им обясните, че всеки човек греши.- Важното е да се извинява и да се постарае да си вземе поука от грешката.