През първите години от живота си детето усвоява огромно количество информация. Това е най-наситеният откъм учене период в живота. Неслучайно съществува израз, че децата са като попивателна хартия. Детският мозък възприема изключително бързо, все още е необременен и има достатъчно „свободно място”, което предстои да бъде запълнено с житейски умения и знания. Ето някои от тях, които ще направят детето ви по-щастлив възрастен.

1. Детето трябва да научи втори език.

Според изследванията децата, които владеят втори език, са много по-общителни и се приспособяват към новостите с лекота. Детският мозък учи бързо, затова ви съветваме да се възползвате от това умение, докато е време. Чуждите езици е богатство, което може да потрябва винаги и което никой не може да ти отнеме. Учени от Канада пък са установили, че човек, който говори два езика, е много по-слабо застрашен да развие болестта на Алцхаймер.

2. Детето трябва да се научи да плува.

Всяка физическа дейност е път към по-здравословен начин на живот. Това, което прави плуването различен спорт, е, че на първо място, дава възможност на детето да придобие умение, което би могло да му спаси живота в даден момент, освен това заздравява дробовете, подобрява координацията, отваря врати към най-различни преживявания. Според изследователите плуването поддържа мозъка млад.

3. Детето трябва да се научи да свири на музикален инструмент.

Невролозите смятат, че умението да свириш на инструмент, забавя стареенето на мозъчните клетки – процес, който е неизбежен във времето. Това се дължи на факта, че докато свирим, задвижваме няколко области от мозъка: на опорно-двигателния апарат, слуховия апарат, възприятието. Дете, което умее да свири на музикален инструмент, ще порасне като общителен възрастен, способен да дава простор на въображението си.

4. Детето трябва да се научи да кара колело.

Изследователите са единодушни, че карането на колело е сред най-полезните физически занимания. Особено за децата. Подобрява метаболизма, грижи се за опорно-двигателната система, развива умението за координация, увеличава капацитета на белите дробове. Освен това е отличен начин за създаване на нови приятелства. И за откъсване от компютрите.

5. Детето трябва да се научи да танцува.

Според едно скорошно проучване танцуването е особено полезно и важно при хиперактивните деца, защото им позволява да се себеизразяват чрез движенията на тялото си. Музиката спомага за развитието на тяхната креативност, подобрява социалните им умения, подпомага работата на опорно-двигателния апарат, спомага за самочувствието.

6. Детето трябва да се научи да изхвърля разделно боклука.

За съжаление, у нас тази култура на разделно изхвърляне на боклука не е така широко застъпена, както на други места. Казваме си, че щом е нещо, което не можем все още да видим с очите си или не ни засяга пряко, значи не е такъв проблем. Само че е! Учейки децата си да събират разделно боклука, ги учим на грижа и отговорност към планетата, което е предпоставка за по-добър живот на следващите поколения.