Новогодишните украси създават празнично настроение и положителни емоции, но повечко бдителност никога не е излишна – елхата, играчките, украшенията, дори храната могат да бъдат много опасни за малките деца – за това алармират лекари.

Вчера БНТ излъчи репортаж с послание от медици от ИСУЛ, които вадят по спешност погълнати чужди тела и са се напатили - по Коледа и Нова година винаги се налага да правят сложни операции, за да вадят най-вече фъстъци и семки.

Снимка: Guliver / iStock

Според нова тъжна статистика, половината случаи на смърт при деца до една годинка се дължат именно на поглъщането на твърди неща и попадането им в белия дроб. Спасили са едва 40 процента от децата. Останалите просто не успяват да стигнат до отделението, съобщи обществената медия и показа абсурдна колекция от камъчета, пластмасови капачета, монети, батерии, които лекарите вадят от тесния хранопровод и бронхите на малките, където са заседнали.

1. Лекарите предупреждават да бъдем много, ама много внимателни с елементите от новогодишната украса и нещата, които слагаме на масата!

Вижте кои още неща е важно да прегледаме и проконтролираме, за да цари здраве, щастие, мир и любов вкъщи по празниците – на страниците на Новите родители.