Свикнали сме да следваме традициите, без много да се замисляме доколко с функционални и полезни. Например не е ли страшничко да откажете да се облечете в булчинска рокля на сватбата си? Повечето хора се чувстват длъжни да следват повелите на традициите и дори не се замислят, че някои са вече демоде. Все повече съвременни двойки обаче не се страхуват да се опълчат на старомодното и да го пренебрегнат. Като например:

1. Предлагане на брак.

Той се страхува да й предложи. Или няма достатъчно пари за годежен пръстен. Тя се чуди защо не й предлага вече – от дълго време са заедно. Започват едни въпроси от близки и приятели, едно чудене, едни колебания. Нищо чудно накрая двойката да се раздели от недомлъвки и недоразумения.

Много съвременни двойки предпочитат да обсъдят предварително плановете си за съвместен живот, за да избегнат неудобните ситуации, а и да няма излъгани надежди и очаквания. Смятат, че няма нужда от традиционното поднасяне на годежен пръстен, искане на ръка, романтична атмосфера, изненади, ресторант и прочие. Хората са съсредоточени повече в отношенията и нуждите си, отколкото в традициите.

2. Празненство по случай новото жилище.

Купуваш си къща или апартамент и веднага започваш да се чудиш кога и как да организираш празненството. Понякога се налага дори да се проведе няколко пъти – с роднините, с приятелите, със съседите. Ами ако изобщо не искаш да празнуваш?!

В днешно време повечето хора, които си купуват имот, теглят кредит. Цените стават все по-високи, така че на двойките не им е и до празненства. Понякога разполагат с матрак и два стола, та какво ти празнуване! Хората, които са ви близки, изобщо не биха повдигнали въпроса.

3. Шаферки и шафери на сватбата.

В днешно време тази традиция е доста остаряла вече. Зависи от вас дали искате шаферки и шафери. Повечето двойки днес предпочитат свободните роли и свободното облекло на гостите си.

Тези, които предпочитат да имат шаферки и шафери, обикновено го правят заради фотосесията – даже ги инструктират да се сдобият с еднакви рокли или поне еднакви по цвят, за да станат ефектни снимки.

4. Деца веднага след сватбата.

След като се омъжат, обикновено жените се сблъскват с неприятните въпроси (идващи обикновено от нетърпеливи и нетактични роднини): „Кога ще имате деца?“ Този въпрос става много по-често задаван отколкото дори: „Как си?“

Днес много съвременни двойки отлагат децата по финансови причини, други не могат да имат поради здравословни причини, а трети просто искат да се насладят на малко време сами, преди да дойдат грижите по семейството. Хубавото е, че днес жените са подложени на по-малко критика в това отношение и имат пълното право да отбиват всеки неудобен въпрос.