Човекът е необикновено създание. Има толкова много неща, които не разбира. Това се отнася най-вече за собственото му тяло. Тук ще ви запознаем с 10 любопитни факта за тялото, които са толкова отблъскващи, че ще ви се прииска веднага да ги забравите. 

1. В устата ви има повече бактерии, отколкото са обитателите на вашата страна.

Гнусно, но вярно: освен ако не живеете в Китай или Индия, в устата ви се намират далеч повече бактерии, отколкото са жителите на вашата страна – средно над един милиард.

2. При ръкостискане се предават повече микроби, отколкото при целувка.

Въпреки безбройните бактерии в устата, при ръкостискане се предават повече микроби, отколкото при целувка. Дължи се на това, че кожата съдържа множество малки невидими цепнатини, в които незабелязано се насъбират микроби. Освен това чрез ръцете се допират много повече повърхности, отколкото чрез устните.

3. През живота си отделяте толкова много слюнка, че с нея могат да се напълнят два басейна.

За да бъдем точни, два басейна с вместимост около 10 000 кубични метра. Средно човек произвежда около 0,5 до 1 литър слюнка на ден, като очакваната продължителност на живота му е 79 години: така количеството отговаря приблизително на 28 000 дни.

4. Човешкото тяло съдържа достатъчно хлор, че с него да се дезинфектират пет басейна

В първия момент това огромно количество може да ви се стори вредно, но в действителност хлорът е значим минерал за човешкото здраве, тъй като стимулира правилното функциониране на мускулите и нервите.

5. В яйчниците могат да растат зъби.

Въпреки че се случва изключително рядко, възможно е в яйчниците на жената да израснат зъби. Става дума за т.нар. тератома (от гръцки tératos - чудовище, изрод и -ома-тумор) – туморно образувание, съставено от различни видове тъкан, като косми, мускули, зъби или кости, което се развива в части на тялото, където всъщност не му е мястото.

6. Има жени, които отделят мляко от подмишниците си.

Тъканта на гърдите, отговорна за производството на кърмата, в редки случаи може да се разпростре до подмишниците, така че някои жени отделят мляко през порите им.

7. В миглите могат да живеят акари.

Нерядко в човешките, а и в животинските мигли, се развъждат акари. Те се изхранват от мъртвите кожни клетки, намиращи се между миниатюрните ресници. За щастие живеещите там акари обикновено не предизвикват оплаквания.

8. Кихавицата се движи с бясна скорост.

Когато кихате, пръските излизат от носа с близо 160 км/ч. Кашлицата пътува още по-бързо – белите дробове се освобождават от слузта и пречещите частици с 1000 км/ч – почти със скоростта на звука!

9. Когато човек се изчервява, лигавицата на стомаха също става червена.

Когато сте смутени или засрамени, тялото произвежда хормона адреналин. Той разширява кръвоносните съдове, за да получавате повече кислород, при което бузите за кратко се зачервяват, но също и лигавицата на стомаха. Това е така, защото на тези места притокът на кръв е по-голям.

10. Зъбният емайл е най-твърдата субстанция в човешкото тяло.

Зъбите на човека са силни колкото зъбите на акулата. Но тъй като не са толкова остри, се нуждаем от нож, когато се храним.