Всички мечтаем да бъдем доволни от живота. Всеки ден се мъчим да намерим пътя към щастието, както и да се измерва и усеща то. Но много от нас се губят. Защо е толкова трудно да видим лъча на надеждата и да се почувстваме радостни?

Проучване на сайта "Планет Грийн" показа, че нещастните хора споделят някои общи черти и нагласи. Всички сме изпитвали много от тях. Какви са те? Да ги припомним. Например:

1. Те мразят работата си. 

Често прекарвате 8 или повече часа в офиса? Ако мразите работата си, автоматично съсипвате своя живот, защото поне 40 от 168-те часа в една седмица са прекарани в мъка и досада. По-лошото е, че често влачим гнева и омерзението си и вкъщи, където заразяваме с тях най-близките си същества. Тази верижна реакция се превръща в омагьосан кръг на нещастието, от който трябва да направим усилие да се измъкнем колкото се може по-скоро.

2. Постоянно се тревожат за пари.

Проучвания показват, че богатството наистина не ни прави по-щастливи. Излишеството няма ефект върху емоционалното ни благополучие. Ако можете да плащате сметките си, загърбете тревогите – умствената ви нагласа ви вкарва в капана на нещастието.

3. Нямат хобита.

Между щастието и нивото на активност има пряка връзка. За да се чувствате добре, трябва да се движите. Заемете се с йога, планински разходки, плуване, каквото и да е! Щастието е свързано и с нещата, които обичаме да правим, така че разберете какви са те и се залавяйте за работа!

4. Разсеяни са.

Според сп."Сайънс нюз" "Разсеяният ум често потиска емоциите. Разсеяните прекарват почти половината от будния си живот в размисли върху какво ли не, само не това, което всъщност правят. Тези въображаеми драми често ги карат да се чувстват зле". Колкото повече се концентрирате върху реалните си действия, толкова по-щастливи ще бъдете. Редица сериозни проучвания препоръчват медитацията като чудесен метод за фокусиране на ума.

5. Пътуват дълго до работа. 

Дългият път към офиса се отразява на качеството на живота и след известно време може сериозно да ни депресира. Колко часа от живота си губите в трамвая или метрото? Това се отразява и на връзките ни. Шведско проучване показа, че колкото по-дълго пътуват хората до офиса, толкова повече нараства шансът да се разведат.

6. Мислят, че вещите ще ги направят щастливи. 

Нещастните хора постоянно се мъчат да запълнят празнотата в себе си с потребление – то може да е на алкохол, храна или покупки. Проблемът е там, че щастието не може да се изконсумира – то се отглежда с вътрешните ни ресурси. Удовлетворяването на желанията и страстите носи само краткотрайно задоволство, след което следва още по-голяма дупка.

7. Самотни са. 

Култивирането на взаимоотношения е важно както за здравето, така и за щастието ви. И това не означава само, че трябва да сте добри комуникатори. За съжаление днес доста от нас виждат в лаптопа най-добрия си приятел. Женени или сами, вие трябва да разберете важността на истинското приятелство и опазването му, както и на близките връзки със семейството.

8. Не харесват града, в който живеят. 

Толкова често се усещаме като в капан... Живеем в град, който вече не обичаме и не знаем какво да направим, за да ни олекне. Приемете това като шанс да спрете и да се замислите защо се чувствате така. Проблемът в града ли е, или в самите вас? Вземете вестника и потърсете възможности на други места, преместете се или поне попътувайте. Отдавна вече не е валидна максимата "Тук съм се родил, тук ще си умра".

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.