Замисляли ли сте се, че многото огледала в спалнята увеличават времето за чистене или че петната по лампите надписват сметките ви за ток? Най-вероятно не. В дома съществуват редица неща, с които сме свикнали, без да си даваме сметка, че всъщност създават повече неудобства, отколкото предполагаме. Например тези:

1. Разтегателен диван

Няма основателна причина да си купите разтегателен диван вместо нормална спалня. Не ви идват гости чак толкова често. Отварянето и прибирането на леглото ежедневно е трудоемко, което на всичкото отгоре краде от съня ви, а да не говорим, че не е и удобно. Затова, ако имате възможност, вземете си спалня с хубав и удобен матрак, защото качеството на съня е в основата на пълноценната почивка и доброто здраве.

2. Колекция от найлонови торби

Случва се да не изхвърляме някои найлонови пликове, защото си казваме, че може да ни потрябват. Нищо чудно обаче един ден килерът ви да се превърне в истински музей на пликове и пликчета. Затова по-добре ги дръжте в кутия – така хем ще бъдат на едно място, хем няма да се изкушавате да трупате повече, отколкото побира кутията.

3. Голямо количество кутии

Складирането на разни неща в кутии е наистина удобно. Въпреки това прекаленото количество кутии може да създаде усещане за хаос, дискомфорт и липса на пространство. Затова прибирайте дрехите си в гардероба, а в кутиите сложете онези неща, които не ползвате ежедневно. Добра идея е да ги надпишете.

4. Претрупана закачалка

Закачалките във вестибюла обикновено са претрупани от дрехи, освен ако не ползвате една и съща връхна дреха за всички сезони. Вестибюлът е и първото място, където попада всеки ваш гост, така че помислете и за впечатлението, което създавате. Ако закачалката ви е претрупана, излиза, че в цялата ви къща цари хаос. Затова купете си по-малка закачалка, която няма да побере всичките ви якета и палта. Така, щете-не щете, ще ви се наложи да им намерите място в гардероба. 

5. Липса на място за обувки

Обувките често са пренебрегвани като нуждаещи се от собствено пространство за пребиваване. Поради тази причина се въргалят по пода някъде из вестибюли, гардероби, стаи. Неприятна гледка, каквото и да си говорим. Затова сдобийте се със специален шкаф за обувки, където да ги прибирате.

6. Огромни огледала в спалнята

Големите огледала в спалнята обикновено са част от големи гардероби. Най-доброто им приложение е, че създават илюзията за по-голямо помещение. Само че имайте предвид, че събират доста прах и особено ако в стаята ви влиза много светлина, това ще е първото нещо, което ще ви прави впечатление всяка сутрин. Затова, ако не искате да бършете прах по 3-4 пъти на ден, най-добре изберете гардероб с едно огледало.

7. Метални закачалки

Ако сте любители на металните закачалки за дрехи, трябва да имате предвид, че вероятността да нараните някоя блуза от по-фина материя е голяма. Затова ги заменете с дървени закачалки със заоблени ръбове – хем по-красиво, хем по-практично.

8. Отворени шкафове

Отворените шкафове са често срещани в кухнята. Имайте предвид обаче, че така се създава усещане за неподреденост. Още по-важно – поставените неща събират многократно повече прах. Затова изберете шкафчета с вратички.

9. Голямо огледало в банята

Голямото огледало в банята, разположено точно над мивката, винаги ще е с петна от засъхнала вода. Надали изгаряте от желание да го почиствате по 4-5 пъти на ден, нали? Банята ви ще изглежда неподдържана, а и отражението няма да ви хареса. Затова изберете по-малко огледало и го поставете на достатъчна височина над мивката.

10. Мокет в апартамента

Мокетът вместо килим може да бъде много капризен за поддръжка. Представете си петно от червено вино или друго, което изисква професионално почистване. А сега си представете, че петното не може да излезе. Как ще постъпите в този случай? Или ще трябва да се примирите със ситуацията, или ще се наложи да изпразните от мебели цялата стая, за да смените мокета. Затова си вземете килим, който се чисти и може да се подмени при нужда много по-лесно.  

Автор: Цветелина Велчева по материали от Brightside