Разбунтува ли се светът срещу липсата на гъвкавост в традицията за пълен работен ден? Шефът на Google Лари Пейдж например призовава за отменяне на 40-часовата работна седмица, а шведското правителство планира да проведе експеримент, в чиито рамки ще въведе 6-часов работен ден, за да засили продуктивността и да намали болничните.

Предприемачите и фрийлансърите вече знаят, че броят на работните часове далеч не е най-важното. Много по-важно е да се трудиш качествено и да знаеш как да предизвикаш успеха.

Експертът Миша Кауфман предлага 10 съвета, които ще ви помогнат да извлечете максимума от всяка работна секунда, така че да постигнете по-голяма финансова независимост и да водите пълноценен живот.

1. Притежавайте един компютър само за забавление

Ако можете да си го позволите, разполагайте с два компютъра – един за работа и един за забава. Внушете си, че на техниката, с която работите, няма да правите нищо, което не е свързано с работата – нито фейсбук, нито клипчета, нито просто разходки из мрежата. Ако имате само един компютър, използвайте отделен браузър за бизнес делата си.

2. Пазете си здравето

Невъзможно е да бъдеш продуктивен, ако кашляш и кихаш. Хранете се здравословно и спортувайте. Взимайте витамини. И, моля ви, останете си в леглото, когато се налага.

3. Не забравяйте музиката

Слушането на любимите парчета не само ни прави по-креативни, но и повишава ефективността ни. Едно проучване дори показа, че когато хирурзи слушат музика, докато работят, скоростта и точността им се повишават. Помислете кои песни ви мотивират най-много и се залавяйте за работа в ритъма на танца!

4. Играйте честно с другите

Да работиш с хора не означава да ги караш да ти вършат задачите, а да разбираш какво точно ти самият правиш най-добре и да оптимизираш времето си, като се съсредоточиш само върху тези задачи. Търсете сътрудничество с хора, които допълват по-слабите ви страни.

5. Уважавайте списъците

Преди да пристъпите към работа, съставете си кратък списък с всичко, което трябва да свършите през този ден, за да запазите едно добро темпо. Подредете задачите по приоритет. После задрасквайте вече свършените и се насладете на вкуса на победата, когато зачертаете и последната точка в списъка.

6. Починете си

Блокирали сте ужасно? Поразходете се, за да си прочистите главата. Ако седите на работния си стол, втренчени с невиждащи очи в екрана, вие не работите; вие губите време. След приключването на всяка задача си давайте по 5 минути просто да подишате свободно, да се попротегнете и да закусите, така че да имате сили и хъс за следващото предизвикателство.

7. Намалете шума

Дори и да не се трудите в огромен офис, гърмящ от гласовете на колеги, обсъждащи футбола, със сигурност около вас има достатъчно разсейващи фактори. Запомнете, че когато дойде време да превиете гръб над задачите, мачът не бива да върви по включения телевизор, нито Фейсбук да остава отворен в съседния прозорец.

8. Зарежете го, ако ви прави нещастни

Ако наистина обичате работата си, ще се справяте по-добре за по-кратко време. Хубавичко се вгледайте в настоящата си кариера и ако тя не ви кара да скачате с радост от леглото всяка сутрин, значи е дошло време за промяна. Ако изчитате бизнес списанията от кора до кора, значи може би във вас се крие нахъсан предприемач. Обичате дизайна? Запишете се на курс по овладяване на основните програми. Поемете по пътя, който обичате – най-вероятно именно там сте и най-добри.

9. Презаредете батериите

Мислите ли, че денят ви е продуктивен, ако все клюмате над клавиатурата или над машините? Когато сте изтощени, действате по-бавно със замаян мозък и онова, което ще ви отнеме минутка в бодро състояние, се провлачва с часове. Чашка кафе може да ви помогне в най-уморените моменти, но в крайна сметка нищо не може да замени почивката. Наспивайте се добре и се ободрявайте сутрин с освежаващ душ и заредена с полезни вещества закуска.

10. Просто спрете

Рано или късно трябва да затворите работната папка. Звучи лесно, но ако всичко върви добре, клиентите ще чукат на вратата ви по всяко време и винаги ще има нови имейли за изпращане и нови оферти за съставяне. Разбира се, ако трябва да посрещнете важен краен срок, не може просто така да спрете. В останалите случаи обаче си определете време, в което да махнете ръце от клавиатурата и да изключите себе си от контакта. И спазвайте това време! Отпуснете се, срещайте се с приятели, идете на фитнес, сгответе вечеря. Не обръщайте внимание на звънящия телефон чак до следващата сутрин. Защото истината е, че не можете да работите ефективно, ако работите непрекъснато.