LiveScience изброява някои неща, които може би не знаем за лятната напитка.

Какво има в чашата?

1. Основно вода - това не е особено интересно. Любопитното е, че водата в някои региони е по-подходяща за направата на определени видове бира. Например ирландската твърда и богата на минерали вода е много подходяща за направата на тъмни бири от типа на Гинес.

2. Алкохолното съдържание идва от зърното, обикновено ечемик, което се оставя да покълне и се накисва във вода, за да изпусне захарите си. Тези захари са идеална среда за маята, гъбичката, която в крайна сметка отделя алкохола. Тя обикновено се филтрира преди бутилиране. Протеините, които остават от нея, са ключови в оформянето на прочутата пяна.

3. Ароматът и вкусът на бирата се дължат най-вече на хмела, растение от семейството на конопа. В производството на напитката се използват подобните на шишарки цветове.

4. Ксантохумол - съставка, която се открива само в хмела, предпазва от рак. Според изследване от 2000 година, публикувано в сп. Journal of Agricultural and Food Chemistry, хмелът е по-добър източник на антиоксиданти от червеното вино, зеления чай и соевите продукти. Лошата новина: за да се възползва от полезното действие на тази съставка, човек трябва да пие 450 литра бира на ден.

5. Открита е в Древен Шумер. Химните към богинята Нинкаси, записани на глинени плочки през ХІХ век пр.н.е. представляват едновременно и рецепти за бира.