10 ключови факта за детското развитие

05 август 2018 г., 13:50
1985

Shutterstock

Няма нищо по-интересно от това да наблюдаваш как едно дете расте и се развива. Особено за родителя, всеки крайъгълен камък от ранната детска възраст може да изглежда вълшебен и невероятен — и той наистина е. Въпреки че децата се развиват със собствено темпо, съществуват много начини, по които този процес следва едни и същи модели и се влияе от едни и същи неща. Ето десет от тях:

1. Проблемите по време на пренаталния период могат да окажат влияние върху развитието в детската възраст.

Преди и по време на бременността има много неща, които майката и нейният партньор могат да направят, за да се уверят, че бебето се развива нормално в утробата и след това.

Това включва отсъствие на тератогени (неща, които биха могли да навредят на развиващия се плод) като наркотици и други токсини, а също и предпазване от заболявания, които биха могли да поставят детето в риск от потенциални бъдещи здравословни проблеми. Генетични проблеми като наследствени заболявания и хромозомни аномалии също могат да повлияят на развитието на детето. Има малко неща, които можете да направите, ако в историята на вашето семейство се проследява дадено заболяване, но предварителното знание може да ви помогне да планирате дали вашето дете ще се нуждае от специална помощ.

2. Взаимодействието между гените и определени фактори на околната среда може да повлияе върху развитието на детето.

Гените и факторите на околната среда упражняват свое собствено влияние, но комбинацията от тях също повлиява развитието на детето. Например генът на детето може да диктува, че то ще стане високо, но ако не получава правилните хранителни вещества, докато расте, то може да не достигне пълната си височина.

3. Вашият родителски стил може да окаже влияние върху това как детето ви расте и се развива.

Изследователите разпознават четири различни стила родителски грижи, всеки от които има потенциално различни ефекти върху децата.

Например децата, отглеждани от авторитетни родители, са склонни да растат щастливи и способни, докато тези, отглеждани от толерантни родители — да имат повече проблеми с авторитетните фигури и да са по-малко успешни в училище.

4. Авторитетният стил на родителство притежава ясни предимства.

Този стил на родителство е по-вероятно да възпита деца, които са компетентни, уверени и щастливи.

Тези родители изслушват децата си, осигуряват им топлина и подкрепа, но поставят граници, очаквания и последствия за тяхното поведение.

5. Физическото развитие на детето следва предсказуем модел.

Може би никога не сте мислили за това, но то е интересен факт от живота: центърът на тялото — торса — се развива преди ръцете и краката; големите мускули се развиват преди малките, а физическото развитие следва процес отгоре-надолу, който започва от главата и се придвижва надолу до пръстите на краката.

6. Начинът, по който родителите и другите обгрижващи лица разговарят с бебето, играе важна роля в развитието на езика.

Бебешкият говор доказано помага на децата да се научат да говорят и да използват езика. Опростеният речник, преувеличената вокализация и високият тон помагат на бебетата да научат думи с по-голяма скорост и лекота.

7. Гукането е един от най-ранните етапи на езиковото развитие.

Развитието на езика се осъществява на четири основни етапа: етап на гукане, етап на едната дума, етап на двете думи и многословен етап. С други думи, това, което звучи като случайно гукане от малката уста на бебето ви, е всъщност началото на истинските думи.

8. Всички деца минават едни и същи етапи, но със свое собствено темпо.

Ето защо лекарите и детските експерти отбелязват етапите на развитие на детето, за да се уверят, че то расте нормално. Имайте предвид обаче, че може да има много различия в това кога децата казват първите си думи или предприемат първите си стъпки. Ако бебето на вашето приятелско семейство прави едно от тези неща много преди вашето, например, това означава само, че то е крачка напред в разходката, а не че вашето бебе е прекалено бавно.

9. Колкото по-бързо родителите отговарят на нуждите на децата, толкова по-здрави ще бъдат те психологически.

Децата с родители, които реагират бързо и отделят време да играят и взаимодействат с тях, са по-здраво привързани.

В дългосрочен план те са по-съпричастни, имат по-здравословно самочувствие и са по-зрели от децата, които израстват без отзивчиви родители.

10. Висококачествената ежедневна грижа може да има положителен ефект върху детето.

Родителите често се притесняват, че оставят децата си в детска градина или с детегледачка, но психолозите в областта на развитието смятат, че това може да е добре за тях, стига грижите, които получават, да са с високо качество. Когато избирате дневен център, наемате детегледачка или бавачка, бъдете взискателни; задавайте въпроси; обиколете центъра или разговаряйте с определено за целта лице — прекарайте известно време наблюдавайки как се грижат за детето ви. И вярвайте на инстинктите си: ако чувствате, че нещо не е наред, дори да не можете да го посочите, продължете с търсенето, докато намерите място или човек, който сте сигурни, че ще бъде толкова внимателен и любящ, колкото вие самите.

Източник: Framar.bg

Коментари