Няма нищо по-интересно от това да наблюдаваш как едно дете расте и се развива. Особено за родителя, всеки крайъгълен камък от ранната детска възраст може да изглежда вълшебен и невероятен — и той наистина е. Въпреки че децата се развиват със собствено темпо, съществуват много начини, по които този процес следва едни и същи модели и се влияе от едни и същи неща. Ето десет от тях:

1. Проблемите по време на пренаталния период могат да окажат влияние върху развитието в детската възраст.

Преди и по време на бременността има много неща, които майката и нейният партньор могат да направят, за да се уверят, че бебето се развива нормално в утробата и след това.

Това включва отсъствие на тератогени (неща, които биха могли да навредят на развиващия се плод) като наркотици и други токсини, а също и предпазване от заболявания, които биха могли да поставят детето в риск от потенциални бъдещи здравословни проблеми. Генетични проблеми като наследствени заболявания и хромозомни аномалии също могат да повлияят на развитието на детето. Има малко неща, които можете да направите, ако в историята на вашето семейство се проследява дадено заболяване, но предварителното знание може да ви помогне да планирате дали вашето дете ще се нуждае от специална помощ.

2. Взаимодействието между гените и определени фактори на околната среда може да повлияе върху развитието на детето.

Гените и факторите на околната среда упражняват свое собствено влияние, но комбинацията от тях също повлиява развитието на детето. Например генът на детето може да диктува, че то ще стане високо, но ако не получава правилните хранителни вещества, докато расте, то може да не достигне пълната си височина.

3. Вашият родителски стил може да окаже влияние върху това как детето ви расте и се развива.

Изследователите разпознават четири различни стила родителски грижи, всеки от които има потенциално различни ефекти върху децата.

Например децата, отглеждани от авторитетни родители, са склонни да растат щастливи и способни, докато тези, отглеждани от толерантни родители — да имат повече проблеми с авторитетните фигури и да са по-малко успешни в училище.