Изчели сте планини от книги, изслушали сте милиарди съвети от опитни приятели и роднини и смятате, че сте абсолютно подготвени за общуването с новороденото. Ами, не е вярно. Има неща, които просто са ви спестили – за които не е приятно да се говори и обикновено забравят да ви предупредят. Сега поправяме тези пропуски със списък в стил "очаквай неочакваното" от letidor.ru.

Мнимото спокойствие

В първата седмица повечето новородени спят почти непрекъснато - около 18-20 часа с кратки прекъсвания за похапване. В това време майката успява да си почине и да се наспи, да свърши маса неща вкъщи, да си поговори с приятелки как е минало раждането и т.н. Тя свиква с този ритъм бързо, обаче рязката промяна в поведението на бебето я поставя в тупик – в един прекрасен ден бебето престава да си спи и бодърства активно – плаче, когато го сложиш в креватчето, нервира се, хленчи, мрънка и иска непрестанно внимание.

Смятайте, че първата неделя след раждането е вашия втори меден месец и после трябва рязко да завиете към настоящето.

Нужно е да учите бебето да яде

Тук много нови родители изживяват голяма драма, мислейки, че детето още с раждането (а и преди това) си знае откъде идва млякото - звучи логично, обаче. Сестрата в родилния дом показва как бебето трябва да се поставя правилно на гърдата, но много дечица не съумяват да засучат от зърното, а това е много важно за успешното кърмене и се налага с него да се учите заедно „в крачка“, по трудния начин.

Новороденото диша странно

Понякога дишането му спира за 5-10 секунди, през които неопитната майка може едва ли не да получи сърдечен пристъп. После бебето започва да диша много бързо с плитки вдишвания, като че ли не му достига въздух. Това е нормално явление, но много плаши родителите и те непрекъснато се вглеждат в него да видят дали диша.

Понякога биберонът е напълно безполезен

Не си правете илюзии, че биберонът-залъгалка е спасение, когато бебето плаче - това е така, но невинаги и не при всяко бебе. Ще трябва да проявите голяма изобретателност и да измисляте най-различни начини да успокоите вашето, а когато започне да плюе редовно биберона, помислете дали въобще ви е нужен.

Някои родители пъхат ли пъхат биберона настоятелно в устата на новороденото, което само го дразни повече.

Избиват му петна

Повечето родители мислят, че новородените имат гладка, кадифена кожа, както се вижда на повечето бебешки реклами. Това е така, но само в първите няколко дни, и когато изведнъж забележат по лицето на бебето си множество петна, се сепват и притесняват.

Явно, не са предупредени за тях – те може да са свързани с пречистването на организма на детето от майчините хормони или да се дължат на активността на мастните жлези. Във всеки случай, ще изчезнат от само себе си.