Резултатите от ново изследване, проведено от специалисти от университета в Лунд, Швеция, и музея "Фийлд" в Чикаго, показва, че сблъсък на астероид в Астероидния пояс е довело до настъпването на уникална за планетата ни ледникова епоха преди около 470 милиона години. Това събитие е изпълнило Слънчевата система с прах, който от своя страна частично е спрял достигането на слънчева светлина до Земята.

Самият астероид е бил близо 150-километров, той буквално е бил смазан между Юпитер и Марс.

Сега учените смятат, че ако предизвикат сходно събитие, те биха могли да охладят нашата планета и по този начин да се преборят с глобалното затопляне (в случай че междувременно човечеството не успее да намали емисиите въглероден диоксид, разбира се).

През последното десетилетия специалисти обсъждат най-различни изкуствени методи, посредством които да охладят нашата планета при евентуална голяма климатична катастрофа. Най-новата идея включва "поставянето" на големи колкото изкуствени спътници астероиди в околоземната орбита. По този начин те ще отделят постоянно фин прах и отчасти да блокират слънчевите лъчи. "Това е като да застанеш в центъра на помещение и да нанесеш удар върху пълна с прах торбичка на прахосмукачка, но в по-големи мащаби", поясни ръководителят на изследването Биргер Шмиц.

Източник: www.mirror.co.uk