Най-мръсното място в дома не е тоалетната чиния, както повечето хора си мислят. Нека видим какво се случва в кухнята.

„Обикновено има около 200 пъти повече фекални бактерии Е.coli на една средностатистическа дъска за рязане, отколкото на тоалетната чиния“, казва д-р Чък Герба, професор по микробиология в Университета на Аризона. Те попадат на дъската най-вече от рязането на месни продукти и вътрешностите на животните.

Най-мръсните предмети в дома ни обаче се оказват кухненската гъба и парцал. В една гъба има около 4 млн. бактерии на квадратен сантиметър. На кърпата тази бройка е по-малка, но също така внушителна - около 400 хил. на квадратен сантиметър. С други думи – една кухненска гъба е около 200 000 пъти по-мръсна от тоалетната чиния, докато една кърпа – 20 000 пъти.

Изводът? Сменяйте гъбите и парцалите колкото се може по-често!