Може ли човек да изпадне в летаргия като мечките и за какво би му било полезно това?

Американски биолози са отговорили на този въпрос, изследвайки четири американски черни мечки (Ursus americanus), заловени в Аляска.

В Института по арктическа биология към щатския университет им създали изкуствена бърлога и по време на зимния им сън ги наблюдавали и изследвали.

Оказало се, че телесната температура на мечките може да падне до 30 градуса (при нормална 38). Щом тялотос е охлади толкова, то започва да трепери и температурата се вдига докъм 36 градуса. После цикълът се повтаря.

Обмяната на веществата пада до 25% от нормалната. Много се забавила и сърдечната дейност - между вдишванията сърцето биело с честота 1 удар на 10-20 секунди. Досега учените не са срещали толкова бавен сърдечен ритъм при такова голямо животно.

 Обмяната на веществата се нормализирала 3 седмици след пробуждането на мечката от зимен сън.

Летаргия в различен вид се наблюдава и при други млекопитаещи. Възможно е генетичната основа на този процес да е широко разпространена и да се използва за разнообразни цели.

"Нашето изследване би могло да ни помогне да разберем как може да се забави метаболизмът и да се намали нуждата от кислород на човек без последствия за него. А това би ни дало възможност да спасяваме животи в критични ситуации", казва Ойвинд Тойен, един от биолозите, цитиран от Би Би Си.

Възможно е на тази база да се разработят и нови методи за лечение на различни болести като остеопорозата и мускулната атрофия.

По-смел поглед в бъдещето би могъл да даде и вариант за дълго пътуване в Космоса, по време на което космонавтите да бъдат "приведени" в летаргия.