Как ще живеят нашите деца и внуци, питат редакторите на ABC Fact? Какъв ще бъде бъдещият свят? Ето какви са прогнозите на американският футуролог д-р Мичио Каку.

Каку вярва, че до 2030 г. ще има например нов тип контактни лещи. Те ще могат да се включват онлайн. Над прототипа на подобно устройство вече работи професор Бабак Парвиз от Университета във Вашингтон. 

В свободна продажба ще се появят различни "части" за човешкия организъм. Дори днес биотехнологичните постижения на човечеството позволяват в лабораторни условия да се "отглеждат" нови хрущяли, носове, уши, кръвоносни съдове, сърдечни клапи и др. С помощта на подходящ катализатор, стволови клетки от ДНК на пациенти започват бързо да растат и да се размножават. Първо се появява жива тъкан, а след това цели органи.

След 20 години обществото ще овладее възможностите за телепатия. Днес учените вече са имплантирали в мозъка на парализиран човек специални чипове, с помощта на които може да се оказва контрол върху компютър, да се пишат имейли, да се играят видео игри и да се използват уеб браузъри. Инженерите от японската компания Honda вече правят успешни опити в създаването на роботи, които се контролират от пациентите със силата на мисълта. 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.