Чай матча или какво се крие зад тази модна напитка?

10 май 2019 г., 12:13
1574

Shutterstock

Зеленият чай се смята за абсолютно чудо. В Япония съществува дългогодишна традиция за консумацията му, а по всичко изглежда, че днес тази мода се налага и на Запад. Матча представлява стрити на прах листенца зелен чай, за които се смята, че оказват извънредно положителен ефект върху човешкото тяло. Чаят има многостранно действие: прави фигурата стройна, подсилва имунната система и предотвратява развитието на животозастрашаващи болести. Освен това повдига духа и се отразява фантастично на психиката: повишава концентрацията, а естествената му съставка кофеин предпазва от хронична умора. Днес мнозина избират тази зелена алтернатива и дори я превръщат в мания, като не допускат високата цена да ги стресне. Но колко здравословен е всъщност чаят матча за организма ни?

Експерименти и статистики

За максимално удоволствие много важни са качеството на екстракта и правилното му съхраняване. Листата трябва да се държат на сухо и хладно място, за да запазят вкуса си и да окажат желаното въздействие. В сравнение с други сортове чай матча има по-високо съдържание на витамини и фитохимикали. Той е особено богат и на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и от щетите, причинени от свободните радикали (ултравиолетови лъчи, замърсяване на околната среда).

Експерти по храненето обръщат внимание, че матча трябва да се пие продължително време и да бъде придружен от балансиран хранителен режим, за да доведе до желаните ефекти. Финият зелен прашец се използва също за готвене и печене. Освен това много хора го пият като здравословен заместител на кафето, защото има същото ободряващо действие, но поддържа тялото здраво в дългосрочен план. Въпреки изброените ползи все още не са проведени научни изследвания, които да ги потвърждават и статистически.

Зелен чай в напреднала възраст

В по-зрели години зеленият чай се отразява особено благотворно върху човешкото тяло. Активните вещества, които се съдържат в него, противодействат на възникването на т.нар. „старчески“ болести, свързани със сърцето и кръвообращението. Чрез консумацията на чай матча може да бъде забавено или спряно и развитието на онкологични заболявания. В напреднала възраст здравословното хранене и движението играят много важна роля, тъй като костната маса намалява, а организмът става по-податлив на болести и травми. Ето защо на този етап от живота е изключително полезно да се пие зелен чай, който освен това помага и за поддържането на добра форма и самочувствие.

Цветелина Велчева

Ключови думи:
Коментари