Един от най-актуалните въпроси всяко лято е какво да се пие (без да съдържа алкохол). Според лекарите има няколко напитки, които не само утоляват жаждата, но са и полезни за организма:

Вода. Знаем, че знаете, но тя е незаменима. Подобрява тонуса, мозъчната дейност и работоспособността. Предупреждението от специалисти е сам едно - да пиете лечебна минерална вода внимателно, само след консултация с лекар.

Каркаде. Заслужено се смята за една от най-добрите напитки, утоляващи жаждата, а към това се прибавя и ободряващото му свойство. Каркаде обезпечава организма с антиоксиданти, благодарение на които се забавят процесите на стареене.

Домашна лимонада. Пригответе си я от прохладна вода без захар, добавете лимонов сок, свежи плодове, листа от мента. Подобна напитка отлично утолява жаждата, тъй като не е подсладена, и е пълна с витамини.

Млечнокисели напитки. Освен че утоляват жаждата, те способстват възстановяването и оздравяването на стомашно-чревната микрофлора.

Доматен сок. В него се съдържа много от антиоксиданта ликопин, който намалява риска от ракови заболявания. Да се направите доматен сок вкъщи е лесно – настържете домата, прецедете го, разредете го с малко вряла вода и оставете да се охлади.

Експертите настоятелно съветват да не пиете в жегите ледени напитки. При попадането на хладни течности в организма, се случва спазъм на съдовете, разширени поради високите температури. При рязкото им свиване се нарушава топлоотдаването и организмът прегрява още повече.

Източник: Новите родители