Райетата на зебрите не спомагат за по-добрата регулация на телесната им температура. Това е заключението, до което достигнаха изследователи от Унгария в желанието си да разбулят дългогодишната мистерия, свързана с невероятната окраска на тези животни, пише Science Alert.

Вероятно има някаква еволюционна причина за появата на тези великолепни райета. Но каква е тя? Все още не знаем със сигурност.

Една от най-разпространените хипотези е, че по този начин зебрите охлаждат телата си. Твърдението се подкрепя от скорошни открития, според които животните в по-топлите климати имат повече райета, покриващи целите им тела, в сравнение с онези в по-хладните региони.

Това може би е така, тъй като черното и бялото абсорбират и отразяват светлината по различен начин. Съответно – въздухът около райетата се движи по специфичен начин. По този начин, поне на теория, подобно нещо би създало миниатюрни течения на границите между райетата, които охлаждат зебрите.

Интригуващо, нали?

За да тестват дали този ефект действително работи, екип от изследователи, ръководен от Габор Ховарт от Унгария, решава да използва интересен метод – варели с вода, покрити с животинска кожа с различни цветове – бяла, сива и раирана.

Варелите са поставени на открито за период от четири месеца, а температура им се е измервала постоянно. Впоследствие, с помощта на термография, получените данни са сравнение с телесните температури на истински зебри.

Варелите с кожи на зебра показали доста сходни резултати с тези на истинските животни. Съответно учените разполагали с доста добри бази за сравнение.

Когато съпоставили температурите между сивите кожи и раираните обаче, се оказало, че нямало големи разлики. С други думи – райетата не предоставят терморегулационно предимство спрямо сивата окраска.

„Средната температура на варелите се увеличава както следва: бяло, сиво, истинска зебра, изкуствена, сив кон, черен добитък“, пишат изследователите.

И така, мистерията с райетата на зебрите остава. За щастие, предишни изследвания вече отхвърлиха още две големи хипотези – камуфлаж и социално взаимодействие. С други думи – приближаваме се все по-близо до разбулването й.

Съществуват все още две непотвърдени теории – че райетата създават своеобразна оптична илюзия, която „замайва“ хищниците, както и че отблъскват мухите-кръвопийци. Дали една от тях е вярна, вероятно ще разберем съвсем скоро.

Изследването на екипа е публикувано в научния журнал Scientific Reports.