Лятото настъпва и Bright Side ни предлага един интересен списък с дузина европейски градове, за които трябва да помислите, когато планирате ваканцията си. Някои от тях са известни туристически дестинации, докато други са скрити вълшебни места, за които не сте предполагали.

Gallery
Брюж, Белгия

Градът е създаден през IX век като крепост, която да защитава страната от набезите на викингите. През XIII век Брюж получава славата на международен център на търговията с платове. Търговците влагат парите си в разкошни къщи, църкви и обществени сгради, невиждани дотогава в цяла Европа. Една от къщите е била дом на английския крал в изгнание Чарлз II през XV век. Той е съхранил своята архитектура от времето на Средновековието и днес е едно от най-посещаваните от туристите места в Белгия.

Снимка: Evgeni Fabisuk  / Shutterstock

Gallery
Синтра, Португалия

Синтра е не само един от най-прелестните градове в Европа, но и образец за културно-историческата стойност на португалското наследство. Синтра е главен град на едноименна община в сърцето на Португалия и нa брега на Атлантическия океан. Отстои на около 30 км от португалската столица Лисабон, на около 2800 км от българската столица София и на около 20 км. от най-западната точка на Европа – Кабо де Рока.

Снимка: Mapics  / Shutterstock

Gallery
Брашов, Румъния

Предполага се, че градът е основан през 1203 година. През първата половина на 15 век в града е основан български квартал „Шкеи“ (на унгарски: Bolgarszeg, „български кът“). Заселници са българи-строители в града, а впоследствие нараства от търговци и български бежанци. Тук се намира Черната църква, построена през 1383 г.

Снимка: Emi Cristea / Shutterstock

Gallery
Гданск, Полша

Той е шестият по големина град в Полша и най-важното полско пристанище. Гданск е споменат за първи път през 997 година в летопис за Св. Адалберт Пражки. Известен е и с немското име Данциг. След края на Втората световна война Гданск преминава към Полша, с което от Германия са отделени региони от изключителна важност за историята и културата на немския народ.

Снимка: Kingcraft / Shutterstock

Gallery
Мостар, Босна и Херцеговина

Разположен на 2-та бряга на река Неретва, градът е 5-ти по население в страната. Сред най-големите му забележителности е Стари мост, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Според версия именно от построения през XVI век мост произлиза топонимът Мостар.

Снимка: Andrii Lutsyk / Shutterstock

Gallery
Блед, Словения

Блед е известен планински курортен град в Словения. Около едноименното езеро са разположени множество хотели и вили, включително и бившата резиденция на Тито замъка Блед, където през 1947 г. той подписва Бледската спогодба с тогавашния български министър-председател Георги Димитров.

Снимка: Fesus Robert / Shutterstock

Gallery
Коман, Албания

Коман е водноелектрическа каскада в Северна Албания със стъпаловиден язовир, изграден по течението на река Дрин, в региона Дукагин. В близост е разположено малкото едноименно градче, откъдето може да се наслаждавате на изкуственото езеро.

Снимка: Andrii Lutsyk  / Shutterstock

Gallery
Анси, Франция

Анси е разположен на северния бряг на езерото Анси, около малката река Тиу в Предалпите. Анси възниква през XI век, а от началото на XIII век е столица на Женевското графство.

Снимка: Leonid Andronov / Shutterstock

Gallery
Нови Сад, Сърбия

Разположен е край река Дунав в богатата равнина на Бачка. В 1810 г. тук е основана първата сръбска гимназия с дарение от 20 000 гулдена, направено от търговеца Сава Вукович. В района на града има три моста на река Дунав, които са разрушени през 1999 г. при въздушните бомбардировки на НАТО над Сърбия.

Slobodan Kunevski / Shutterstock

Gallery
Чешки Крумлов, Чехия

Едно градче в Южнобохемски край на Чехия, разположен на река Вълтава. Известен е най-вече с архитектурата, стария град и замъка. Сградите са в средновековен, ренесансов и бароков стил, а също и в стил рококо. Старият град е в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Catarina Belova / Shutterstock

Gallery
Порто, Португалия

Порто е град в Северозападна Португалия. Известен е с едноименното вино „Порто“ (портвайн). Името на Порто се споменава още през 5 век и по римско време. Преди създаването на португалската държава днешният град Порто носи името Портус Кале, което означава „пристанище на кале“.  

ESB Professional / Shutterstock