През изминалия уикенд учениците от Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет - София: Калоян Миладинов-11 В, Огнян Разсадов 11 В, Филостратос Титопулос 11Г, Александър Мечкаров 11 Г, с ментори Петър Кирков (завършил ТУЕС през 1997) и Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на Асоциация на Завършилите ТУЕС, участваха в първото издание на European Defense Tech Hackathon, който се провежда като част от фестивала на бъдещето Festival der Zukunft в Мюнхен.

Снимка на екипа и менторите. Автор: Кирилка Ангелова

С над 100 участници, 34 проекта и панелни дискусии за най-новите тенденции в индустрията и участието на военни и технологични експерти от цяла Европа, включително представители на украинското Министерство на отбраната, в качеството им на ментори на място, участниците получиха пряка обратна връзка, за да итерират бързо и по-прецизно с крайна цел създаване на практични решения на проблеми в реалния свят.

Единствените участници идващи от България бяха учениците на Технологично училище “Електронни системи” към ТУ- София.

Умишлено организаторите бяха поставили широки предизвикателства, за да дадат възможност за творчество, а не за изграждане на нещо точно по спецификация.

Това накара екипите да работят не само по безпилотни летателни апарати, а по голямо разнообразие от проблеми и подходи към решенията. Например някои от тях изследваха флуоресцентни наночастици за проследяване на безпилотни превозни средства, реконструкция на 3D карти или откриване на промени в околната среда.

Какъв е българският проект?

Отборът разработи модул за дронове, който локализира противопехотни мини в сканираната зона и визуализира тяхната локация върху картата. Локализирането на мините става чрез анализ на термалното изображение на сканираната зона. Проектът започна с проучването на научни разработки по проблема, като седмица преди хакатона отбора с подкрепата на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" екипът успешно извърши наблюдения и генериране на набор от данни, с които да тренира алгоритмите за компютърно зрение - вид изкуствен интелект, който е в сърцето на модула. Целта на проекта е значително да се поевтини и улесни идентификацията на противопехотни мини, тъй като това е значителен проблем, който забавя възстановяването на нормалното функциониране на обществото и икономиката след приключване на бойните действия. Според Световната банка само разминирането на Украйна ще струва 37 милиарда долара.

Проектът на отбора и участието в хакатона се реализира с помощта на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Кои са победителите?

Победители в Европейския хакатон за отбранителна техника 2024:

1-во място: Разпределено откриване на сигнали и цели с помощта на софтуерно дефинирано радио (SDR) и TDoA.

2-ро място: microMANPAD, инструмент за защита срещу безпилотни летателни системи.

3-то място: Модулът за откриване и локализиране на противопехотни мини въз основа на топлинната им сигнатура.

Събитието се организира с помощта и подкрепата на компаниитe: Helsing, Auterion, DefSecIntel Solutions, Spleenlab GmbH, Quantum-Systems, Lambda Automata, TYTAN Technologies, ARX Robotics, General Catalyst, D3 Venture Capital Firm, Presto Ventures, Project A, Inflection.xyz, Entrepreneur First, Bundeswehr University Munich, TUM Venture Labs Aerospace, BRAVE1, The Ministry of Defense of Ukraine, Bundeswehr Cyber Innovation Hub.