Когато копирането се превръща в тайнство

30 януари 2017 г., 10:15
363

Символът на копимистите. Източник: Wikimedia Commons

Според големи компании като Sony и Warner Bros. всеки път, когато сваляте филм, музика или игра от торент сайтове за споделяне на файлове като Pirate Bay, вие нарушавате авторското право на съответния приносител. Не е изключено да си докарате сериозна глоба, а в някои страни току-виж ви арестуват.

Членовете на Мисионерската църква на копимизма обаче ще ви потупат по рамото, ще ви се усмихнат и ще ви кажат, че сте извършили нещо добро, същински свещен акт.

Коя гледна точка ви харесва повече? Не, не ми отговаряйте, въпросът беше абсолютно риторичен. А коя предпочитам аз ли? Втората, разбира се, но тихо, само не ме издавайте!

„Копирайте ме, братя, така, както аз копирам Христос.“

Тази фраза стои в основата на една философия, изградена от 20-годишния шведски студент Исак Гершон. Препратката към Библията е очевидна – „Подражавайте на мене, както и аз подражавам на Христос“ (Коринтяни 11:1). Каква е причината за подобни асоциации? Един от възможните отговори е: за да се постави началото на едно ново вярване.

След три неуспешни опита, на 5 януари 2012 г. Гершон успява най-накрая да регистрира копимизма като официална религия в Швеция - специално за всички, които имат навика да се „кланят“ на любимите си торент сайтове.

Най-общо казано, философията на момчето се противопоставя на приватизацията на знанието, независимо под каква форма се подвизава то. Същевременно окуражава пиратството на всички видове медийни файлове – филми, музика, телевизионни предавания и дори софтуер. Вярвате или не, в момента Pirate Bay се намира под покровителството именно на Мисионерската църква на копимизма.

Защо копимизъм?

Фразата произлиза от двете думи copy и me, които означават „копирай ме“. Ако посетите официалния им сайт (kopimistsamfundet.se/english/), няма да откриете и следа от вяра в богове или свръхестествени феномени. За сметка на това обаче се споменават два свещени символа: CTRL+C и CTRL+V. Първият е команда за копиране (copy), а вторият – за поставяне (paste).

Дори не се изисква формално членство, за да станете част от общността на копимистите. „Достатъчно е да се чувствате призвани, за да се поклоните пред най-святото – информацията и копирането“, твърди духовният водач на църквата Исак Гершон. Отивате на сайта, съгласявате се с правата и се регистрирате.

Броят на регистрираните копимисти е огромен. Самият аз допринесох с една бройка съвсем наскоро. Можем смело да предположим, че тази цифра се е увеличила многократно след популяризирането на религията. Нещо повече – църквата на копимизма има организирани последователи и в други държави, като Русия, САЩ, Румъния, Франция, Япония, Италия. Някои от тях, подобно на Гершон, дори се опитват да легитимират вярванията си пред закона. Така че, какво чакате, станете и вие част от това общество. Заслужава си поне да опитаме да покажем, че информацията в мрежата наистина е свята, че си струва да достига до всеки, който има желанието да я получи. А защо да не сформираме и българско подразделение на църквата на копимистите и да видим колко хора можем да привлечем?

Как започва всичко?

„От години насам проповядваме тази вяра. Един ден решихме да се регистрираме. Властите бяха доста догматични с техните формалности – разказва Гершон. – Бяха ни нужни три опита и повече от година, преди да ни разпознаят официално.“

Според закона в Швеция, за да създадеш религия, трябва да бъдеш организация, която включва в своите ритуали молитви или медитация.

Как се молят копимистите? „Ние боготворим стойността на информацията, като я копираме“, отговаря Гершон като един истински духовен лидер. Той нарича това kopyacting (буквално - копидействие). А наистина ли се срещат в някоя сграда, да речем - черква, за да осъществяват тези свои ритуали? „Срещаме се, но не е необходимо това да става в реална стая. Може и да е в компютърен сървър, дори в интернет страница.“ 

Идеите на Гершон са колкото прости, толкова и верни.

„Информацията е основен градивен елемент от всичко около мен и на всичко, в което вярвам. Когато я копирам, аз увеличавам нейната ценност“, обяснява младият духовен водач. Според него законите за авторското право са изключително проблематични и в най-добрия случай трябва да бъдат пренаписани. „Предлагам обаче да се отървем от повечето от тях.“ Трябва ли в такъв случай споделянето на файлове да бъде законно? „Абсолютно“, категоричен е Гершон.

И наистина – в думите на момчето има логика, поне в частта с пренаписването. Някои компании от развлекателната гейм индустрия, да речем, днес успяват да намерят заобиколен начин и да предоставят част от съдържанието, което създават, безплатно, но същевременно да припечелват. Да вземем за пример една фентъзи онлайн ролева игра. Често основното приключение е напълно безплатно. Онези предмети, които ви улесняват по вашия път, или които ви правят по-красиви и по-уникални, струват по долар-два. А за тях пазар винаги има. Така и вълкът сит, и агнето цяло.

Защо и музикалната и филмовата индустрия не измислят подобен компромисен вариант, който да вплетат в своя бизнес модел, а отчаяно се опитват да се вкопчат в закони, които очевидно от години не работят? Нима като малки не сме презаписвали касетки и дискове и не сме си ги разпространявали един на друг? Винаги сме копирали и винаги ще копираме информацията.

Вероятно някои биха възприели идеите на 20-годишния философ за безумни, дори еретични. Най-интересното в случая е, че всъщност

те стъпват върху основите на религии като християнството, исляма и дори хиндуизма.

Да вземем за пример Осия 4:6, където се казва: „Людете Ми загинаха от нямане знание; Понеже ти отхвърли знанието, То и Аз отхвърлих тебе да Ми не свещенодействаш; Понеже ти забрави закона на твоя Бог, То и Аз ще забравя твоите чада“. Иначе казано, според Библията отхвърлянето, запирането на знанието ще доведе до унищожение на самото човечество.

В исляма пък пророк Мохамед е казал: „Мъдростта е загубената собственост на вярващия, той ще я придобие там, където я намери“. Или ако искаме да придобием мъдростта, която се съдържа в някой филм или музика, и я открием в торента Pirate Bay, нищо не ни пречи да я придобием свободно, убеден е Гершон.

Не на последно място правото на знание е една от формите на бог в хиндуизма. Всяко писмено слово тук се смята за свещено и то не трябва да потъва в мрак, напротив – нужно е да се разпространява сред всички.

Важно е да отбележим, че

приемането на копимизма не ви гарантира, че ще се измъкнете от самия закон.

Напротив – Швеция, както и много други държави ще продължат да проявяват нулева толерантност към нарушаването на авторските права. Така че не се изненадвайте, ако един ден властите изгорят компютъра ви на кладата и ви обявят за еретици, въпреки че вие усилено се опитвате да ги убедите с цитати на Гершон колко неправилно постъпват с вас. Поне ще горим заедно, ако въобще тази мисъл ви успокоява.

Човек като него обаче без съмнение действа вдъхновяващо. След кратка справка със Закона за вероизповеданията у нас се оказва, че

всеки може да регистрира своя религия в Софийския градски съд,

стига тя да не е насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица. Нужно е да имате добре изготвен устав, който да включва неща като наименованието и седалището на вероизповеданието, лицата, които имат право да представляват вероизповеданието, начина за определянето им и т.н.

В този ред на мисли един ден и аз смятам да регистрирам свое вероизповедание. Моето ще се казва Църквата на Свещеното лате. Докато се взирах в празната си чашка с кафе, ме осени прозрение - преди милиони години е съществувал бог на име Без кофеин! Той искал да накара всички хора да заспят в един безкраен и непробуден сън. По онова време обаче той не бил достатъчно мощен и в крайна сметка не успял да пороби Есенцията на живота. Тя се измъкнала и влязла в Кафееното дърво.

Днес всяка сутрин посредством специални техники ние извличаме тази есенция и се поддържаме будни до великия ден на Пробуждането, когато Без кофеин ще бъде победен веднъж и завинаги от Свещеното лате и неговите последователи!

Онези от вас, които искат да се присъединят, трябва да знаят, че ще провеждам сбирките всяка сутрин в 8 в местно кафене. Ако то е затворено, ще заобикаляме в кръг кафе машината пред офиса и ще се държим за ръце, докато напитките ни не станат готови.

Целта на всички последователи на Свещеното лате, разбира се, е да се борят с всички повереници на Без кофеина. Те трябва да пробват да ги събудят, като тайно им подменят чашата с кафе и се опитват да ги вкарат в правия кофеинов път. Какво ще кажете, убедих ли ви?

 

Ако въпреки всичко все още не сте открили „своята“ религия, ето няколко други реални предложения:

Джедаизъм

Очевидно основателите на тази религия са най-големите фенове на „Междузвездни войни“. Тя не се различава твърде много от християнството, будизма и даоизма – нейните поклонници вярват, че съществува една-единствена мощна Сила, която споява всички неща във Вселената.

В случай че решите да се превърнете в джедаист обаче, имайте предвид, че някои вериги супермаркети не гледат добре на хора с роби и качулки. През 2009 г. един джедай е бил безцеремонно изритан от магазин на Tesco в Бангор, Северен Уелс, тъй като отказал да свали качулката си на религиозна основа. Собственикът на супермаркета оправдава действието си по следния начин: „Не е изгонен завинаги. Джедаите са добре дошли в нашите магазини, просто ще ги помолим да си махат качулките. Оби-Уан Кеноби, Йода и Люк Скайуокър са се появявали без качулки, без въобще да преминават към Тъмната страна на Силата. Доколкото ни е известно, само Императорът никога не си я сваля“.

Хората на Вселената

Чехът Иво Бенда твърди, че комуникира с извънземни цивилизации по телепатичен път, а от известно време – и лице в лице! Именно по тази причина през 90-те години на миналия век той решава да основе религията, наречена „Хората на Вселената“. Иво е убеден, че пришълците обикалят постоянно около Земята и търсят добри и послушни хора, които да ги откарат в друго, вероятно по-добро от нашето измерение. Уви, Бенда все още не е напуснал нашата планета. Неговите вярвания обаче се разпространяват и до Словакия.

Движението „Принц Филип“

Кой би предположил, че принц Филип – съпругът на британската кралица Елизабет Втора, ще бъде обожествен? Филип наистина е бог в южната част на Тихия океан. Племето яонанен на остров Тана във Вануату вярва, че съпругът на Елизабет Втора всъщност е роден от духа на местен вулкан. Според тамошните легенди бял мъж е излязъл от планината, заминал е за чужбина и се е оженил за мощна жена. Племето отбелязва всеки рожден ден на монарха и тайно се надява, че един ден той ще се завърне при тях.

Пастафарианизъм - Църквата на Летящото спагети чудовище

Това движение е колкото скандално, толкова и популярно. То е създадено през 2005 г. от учителя по физика Боби Хендерсън, който решава да се опълчи срещу желанието на училищната управа в щата Канзас да въведе като нов учебен предмет "креационизма", наричан в САЩ „интелигентния дизайн“.

Първоначално Хендерсън възприема това като шега, но когато осъзнава, че нещата са сериозни, взема нещата в свои ръце. В писмо до Съвета по образованието на щата Канзас той пише, че "теорията за интелигентния дизайн е нестройна и пълна с противоречия". За да я направи на пух и прах, той предлага своята теория за "Летящото спагети чудовище", което създало Новото божество, което пък вдъхнало душа на всичко живо на земята.

На сайта си www.venganza.org Хендерсън пише, че „това е законна религия, призната дори и от нейните опоненти – най-фундаменталните християни, които вече са се примирили с факта, че нашият Бог има по-големи топки от техния“.

Ако смятате, че можете да докажете, че Христос не е сън на Летящото спагети чудовище, може да се обърнете към сайта www.boingboing.net, който преди години обяви награда от 1 млн. долара за всеки, който представи веществени доказателства за това. Опасявам се, че все още никой не я е спечелил.

Пана вълни

Всички сме се питали в някакъв момент дали мобилните телефони не увреждат мозъка. Юко Чино превръща това притеснение в истинска параноя. Тя решава да основе религията Pana Wave (Пана вълни), която представлява будизъм с лъжичка християнство и щипка ню ейдж. Целта й е да обърне внимание на хората към опасността от електромагнитните вълни, които според Чино предизвикват климатични промени и всякакви други разрухи на околната среда. Нещо повече – всичко това представлява заговор на комунистите, които искат да бомбардират членовете на Пана вълни с електромагнитни вълни, за да унищожат лидера им Чино.
Сред гафовете на това движение откриваме отчаяния им опит да отвлекат тюлена Тама-чан, заявявайки съвсем категорично, че това тяхно действие целяло предотвратяването на Армагедон и спасяването на цялото човечество.

Ако решите да стенете част от това движение, трябва да носите само бели дрехи. Освен че са стилни, те (очевидно) ги предпазват от ЕМ вълните. Никога не излизайте без белите си маски и винаги карайте бели микробуси в търсене на места, свободни от подобни унищожителни вълни.

Автор: Владимир Тодоров

Коментари