Българският суперкомпютър Discoverer, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, беше класиран на 91-во място в световната класация на най-мощните суперкомпютърни системи TOP 500. Параметрите на машината, която е позиционирана в София Тех Парк, бяха изпитани по време на специални тестове, които се провеждат в съответствие със стандартите и изискванията на независимата неправителствена организация, която поддържа класацията.

При тестовете Discoverer надхвърли планираната производителната мощ от 4,44 петафлопа като достигна до 4,518.9 петафлопа, а отчетената върхова производителност беше 5,942.0 петафлопа.

Постигнатите резултати поставят Discoverer на 66-та позиция в допълнителната класация на TOP 500 – HPCG, която измерва сближаването на натоварванията на HPC и изкуствения интелект (AI), базирани на машинно обучение и дълбоко обучение, чрез решаване на система от линейни уравнения, прилагащи нови алгоритми със смесена прецизност, които използват съвременния хардуер.

Суперкомпютърът Discoverer е произведен и доставен от глобалния лидер в дигиталната трансформация – Atos.  С Discoverer броят на суперкомпютрите в TOP 500, произведени от Atos, става 36, като общата им производителност е 206 петафлопа. Освен в България, Atos доставя и суперкомпютрите от EuroHPC мрежата в още четири локации – Италия, Словения, Люксембург и Португалия.

Включването на Discoverer сред първите 500 високопроизводителни машини в международен мащаб вече постави България на световната карта на високотехнологичните държави и e предпоставка за превръщането й в дигитален хъб в Югоизточна Европа.

„Отличното позициониране на Discoverer в класацията за суперкомпютри TOP 500 потвърждава, че EuroHPC JU работи с пълна сила. Като 27-ият най-мощен суперкомпютър в Европейския съюз, Discoverer е водещ в европейската HPC технология“, коментира Андерс Дам Йенсен, изпълнителен директор на Съвместното предприятие EuroHPC. „Когато всичките седем суперкомпютъра от EuroHPC JU са онлайн, можем да очакваме 670 петафлопа изчислителна мощност да бъдат достъпни за европейските изследвания и иновации. Те ще подкрепят развитието на водещи научни изследвания, ще подкрепят публичния сектор, МСП и индустриалните приложения в много области и ще спомогнат за по-нататъшната база от знания на ЕС в областта на науката, технологиите, машинното обучение, изкуствения интелект и анализа на данни с висока производителност", допълни той.

„Много сме горди, че екипът на Atos проектира, достави и внедри изключително нова технология суперкомпютър в София Тех Парк. Тази система, наречена Discoverer, е класирана като 91-ият най-мощен компютър в света. А според показателите на HPCG е на 66 място в света. Машината е най-мощната в Югоизточна Европа. Ако вземем предвид само Европа, Discoverer е в топ 30 на най-мощните суперкомпютри. Това ще даде нова възможност за развитие на научната общност в България и заедно с помощта на търговските партньори ще позволи по-бърз растеж на цифровата икономика в този регион“, каза Томаш Хлавса, ръководител на Big data & Security отдела на Atos за Чехия и Словакия.