Съвместен екип от китайски и американски учени е идентифицирал нов прародител на съвременната царевица, което разкрива потенциала на дивите родственици на културата да бъдат използвани в бъдещото селекционно производство, съобщава Синхуа.

Изследването, публикувано в петък в списание „Сайънс“, установява, че произходът на съвременната царевица може да се проследи до примес между древна царевица и дивата трева теосинт, растяща в планинските райони на Мексико около 4000 години след началото на култивирането.

Изследователите от Аграрния университет в Хуачжун и Калифорнийския университет - Дейвис са проучили генетични данни от повече от 1000 сорта царевица и сродни видове, за да изяснят сложния произход на този основен селскостопански продукт, пише БТА. Произходът на царевицата беше спорен в продължение на почти един век, докато скорошни научни изследвания не предложиха възможния принос на див роднина, наречен Zea mays ssp. mexicana.

Хибридизацията с този див роднина е станала преди около 6000 години, което предшества разпространението на културата в Америка. Това се е случило чрез замяна или хибридизация с вече съществуващи популации царевица, сочи проучването.

Резултатите изясняват произхода на съвременната царевица и също така посочват потенциала на дивите родственици на културата като източник на адаптивно разнообразие за бъдещо селекциониране, казват изследователите.