Индия си е поставила за цел да инсталира първата част от система за ранно предупреждение на високорискови ледникови езера в Хималаите през следващата година, предаде Ройтерс, като цитира изказване на високопоставен служител.

Така страната реагира на смъртоносните наводнения от този месец, при които загинаха най-малко 60 души.

В Индия има 56 застрашени ледникови езера и необходимост от спешно наблюдение, след като едно от тях, в източната част на Хималаите, излезе от коритото си преди две седмици и предизвика големи щети в Сиким - малък планински щат, разположен между Китай, Непал и Бутан.

Индия работи по пилотен проект с швейцарски експерти за създаване на системи за ранно предупреждение край две ледникови езера. Ако те бяха инсталирани, можеха да изпратят сигнал 90 минути преди наводненията да отнесат домове и постройки, пише БТА. "Ще изпробваме някои системи за наблюдение на езера, които са в риск", казва Кришна С. Ватса от Националната агенция за бедствия и аварии пред Ройтерс. 

Ведомството координира проекта с индийски и международни представители.

Властите в отделните щати ще предоставят препоръки за това кои от 56-те застрашени ледникови езера в Индия трябва да бъдат приоритетни при изграждането на тези системи за мониторинг, допълва Ватса.

Властите ще се стремят да създадат някои от тези системи до следващата година, за да наблюдават времето и околната среда в езерата като първи компонент на модела за ранно предупреждение. Цялостната система ще бъде инсталирана по-късно на базата на резултатите от мониторинга.

Ватса обаче добавя, че това е "по-лесно да се каже, отколкото да се направи" заради трудностите при достигането до тези езера високо в планините, тъй като те са достъпни само през летните месеци. Тези системи ще работят със слънчева енергия или батерии, като няма да е необходимо да има хора на място.

Заради климатичните промени високите планински райони се затоплят и много общности са изправени пред опасни наводнения от преливане на ледникови езера. Те се пълнят с вода от разтопените ледници, могат да се препълнят, структурата им да се наруши и да предизвикат наводнения. 

Повече от 200 такива езера представляват голяма опасност за хималайските общности в Индия, Пакистан, Китай, Непал и Бутан, сочи изследване от 2022 г. Индия засега изостава от южноазиатските си съседи в разполагането на система за ранно предупреждение.