Искате да се подготвите за предстоящото раждане. Мислите, че сте планирали добре всичко. Ама не е точно така.

Раждането е непредсказуем процес, твърдят не само тези, които са го преживели, но и лекарите.
Много важна е разбира се позитивната настройка, но е добре да си дадем ясна сметка, че не всичко зависи от нас, обясняват специалисти.

Кога ще започне раждането

Ултразвукът е „казал“ точната дата на термина, лекарите са потвърдили и това ориентира бъдещата майка, кога да очаква раждането. Не винаги сценарият обаче е такъв. Освен, ако раждането предварително не е планирано и ще бъде секцио. Тогава датата е сигурна.
Дори, когато не става дума за изненадващо преждевременно раждане, трудно и дори невъзможно е да познаем точната дата на събитието.
Бременността продължава обичайно 37 седмици и бебето се ражда доносено. Има много варианти в рамките на плюс-минус още няколко дни до 41-ата седмица. Така че „изборът“ на бебето, кога да се яви на бял свят, е много широк.

Кой ще води раждането

Естествено сте избрали своя лекар, имате телефонния му номер, и се надявате, че той ще присъства в родилната зала. Много раждания обаче са непредсказуеми – раждането започва преди срока, започва, още докато викате линейката или се случва на път за болницата.
Или пък лекарят, който очаквате, е възпрепятстван, и друг се налага да поеме раждането. Това не означава, че здравето на майка и на бебето са под заплаха – напротив.