В днешно време можете да откриете всякакви съвети за отглеждането на децата си. В повечето случаи си противоречат. Лекарите и психолозите провеждат нови и нови проучвания, анализират нови и нови резултати и променят списъка с препоръките.

Съществуват някои ситуации обаче, за които специалистите са категорични, че макар да са с най-добри намерения, родителите всъщност вредят на децата си.

КЪМ ПЪРВАТА ЧАСТ

8. Ходенето боси на плоска и твърда/гладка повърхност.

Децата обикновено прохождат на около година-година и половина. Случи ли се това велико събитие, родителите се втурват да купуват подходящи обувки от магазина. Други пък оставят децата да ходят боси. Изследванията все още не дават категоричен отговор кое от двете е по-полезно, но е сигурно, че не всички повърхности са препоръчителни за ходене бос.

Много е полезно за децата да ходят боси по пясък, трева или гладки скали. Но не е препоръчително да ходят боси по абсолютно равни повърхности у дома като плочки, балатум и прочие, защото мускулите на краката не се развиват правилно и цялата тежест пада върху сухожилията.

9. Принуждаването да си изяждат всичко.

Повечето баби, а и някои родители изпадат в ужас, ако детето не си изяде всичко. И започва едно уговаряне, залъгване само и само дребосъкът да си опразни чинията. Някои дори стигат до заплахи. Накрая чинията може и да е празна, но единствените доволни в цялата работа са бабите или родителите.

Малцина си дават сметка, че подобно поведение развива лоши хранителни навици. Децата може и да не се научат да реагират правилно на сигналите на организма си, но със сигурност ще се научат как да преяждат.

За да избегнете всичко това, помислете да поднасяте по-малко количество храна на детето -  така най-вероятно то ще си изяжда всичко, а вие ще сте доволни.

10. Да не се оставя детето да се храни самостоятелно.

Някои специалисти са на мнение, че детето не трябва да се храни с чужда помощ, след като веднъж се научи да си служи с лъжицата. Според тях децата, които биват хранени до по-късна възраст, има много по-голяма вероятност да развият проблеми с теглото. Това се дължи на факта, че когато не се храни самостоятелно, детето не може добре да прецени, кога е сито. В резултат се създава опасност от наднормено тегло.

11. Постоянното предпазване на детето от алергени.

Шведски учени са на мнение, че за да се намали рискът от алергии към някои храни, родителите не трябва да осъществяват хранителен контрол върху децата. Не само че не е вредно да се дават на децата храни с алергени, но дори е полезно, защото имунната система се научава да реагира и да се справя успешно с тях. Типичен пример за това е рибата – ето защо е препоръчително да се дава прюрирана на децата над 4-месечна възраст.

Същото се отнася и за фъстъците – истинският кошмар на родителите по отношение на алергените. Проучванията сочат, че деца, които са опитвали фъстъци на около годинка, е много по-малко вероятно да развият алергия към тях.