Имунната ни система реагира на храна с високо съдържание на мазнини по същия начин, по който реагира, когато се натъкне на бактериална инфекция, твърди изследване, което повдига въпроси за това точно колко вредни са редовните посещения до бургер заведенията или до пица веригите.

Лабораторни мишки са били хранени с еквивалента на фаст фууд диетата в наситени мазнини, захари и сол в продължение на един месец. Едновременно с това не са приемали никакви пресни плодове или зеленчуци и фибри. В резултат от това се е оказало, че при тях се е повишил значително броят на имунните клетки в тялото, точно както когато то е било нападнато от бактериална инфекция.

"Нездравословният хранителен режим доведе до неочаквано увеличение на броя на някои имунни клетки в кръвта на мишките, особено гранулоцитите и моноцитите", обяснява Анет Крист от Университета на Бон. По този начин фаст фуудът кара организмът бързо да събере огромна и мощна армия. Когато изследователите предлагат на гризачите типичната им храна от зърнени култури за още четири седмици, острото възпаление изчезва. Но това, което не изчезва е генетичното препрограмиране на имунните клетки и техните прекурсори - дори и след тези четири седмици, много от гените, каито са били включени по време на фазата на нездравословното хранене, все още са активни.

Интересното е, че освен острата имунна реакция, това има дългосрочни последици за реакциите на имунната система: Активирането на имунната система заради нездравословната диета променя начина, по който се опакова генетичната информация. Генетичният материал се съхранява в ДНК и всяка клетка съдържа няколко ДНК вериги, които заедно са дълги около два метра. Те обикновено са увити около протеини в ядрото и по този начин много гени в ДНК не могат да бъдат прочетени, защото са недостъпни.

Източник: Science Alert