Изненадващите начини, по които кофеинът се отразява на тялото и мозъка

08 септември 2019 г., 16:22
8317

Shaiith / Shutterstock

Кафето, чаят и колата са три от многото субстанции, които повечето от нас консумират, за да си набавят дневната доза кофеин. Какво точно обаче се случва с тялото и мозъка ни, когато приемаме този безцветен, безвкусен и немиризлив ксантинов алкалоид, пита iflscience?

- От кръвния поток до мозъка, кофеинът засяга множество части на нашето тяло по различен начин. Той не само ни събужда рано сутрин, но и подобрява настроението ни, прави ни по-фокусирани и редуцира апетита.

- Повечето възрастни хора, които са в добро физическо здраве, могат спокойно да консумират до 400 милиграма кофеин на ден. За справка - кенче Red Bull съдържа около 80 милиграма.

- В умерени дози кофеинът може да увеличи временно кръвното налягане. То обаче не се покачва толкова високо, че да увреди здравото тяло.

- Кофеинът може да подобри паметта при някои хора. Изглежда обаче той е най-ефективен при онези, които вече не са развили пристрастеност към него.

- Той може да блокира определени молекули в мозъка, наречени аденозин, които ни успиват. В резултат на това се чувстваме по-будни.

- Изолирайки аденозина, кофеинът стимулира мозъка да произвежда два естествени стимуланта – допамин и глутамин. Те подобряват настроението ни и дори намаляват риска от депресия.

- Кофеинът (в умерени дози) ни прави по-фокусирани. В по-големи обаче действа точно обратното.

- Според някои изследвания той дори редуцира апетита.

- Кофеинът увеличава нивата на киселинност в стомаха, което от своя страна може да доведе до образуването на киселини.

- Кофеинът кара мозъка да стимулира адреналиновите жлези да образуват повече адреналин. Това ни прави по-раздразними и емоционално заредени.

- Нужни са 5-6 часа, преди 50 процента от консумирания от нас кофеин да изгуби ефекта.

Ключови думи:
Коментари