През 2015 г. международен екип от Тайван и САЩ получава антинобелова награда (Ig Nobel) по физика за откриването на нова универсална константа. С помощта на множество измервания учените откриват, че бозайниците тежащи над 3 кг, изпразват своя мехур за около 21 секунди, докато при плъховете това може да се случи за части от секундата. Те кръщават тази своя находка „Законът на уринирането“. Изследването на екипа потвърждава, че продължителността на уринирането е свързано както с налягането в пикочния мехур, така и с гравитацията. При по-малките животни времетраенето е ограничено от повърхностното налягане на урината.

„Как мехури, тежащи 0,5 кг и 100 кг, могат да се изпразват за приблизително едно и също време? По-големите животни имат по-дълги уретри (пикочни канали) и съответно по-големи гравитационни сили задвижват потока. Тези дълги пикочни канали увеличават силата на потока на по-големите животни, което им позволява да изпразват своите гигантски мехури за горе-долу същото време“, пише екипът в своя труд.

"В това проучване установяваме, че уретрата е аналогична на бъчвата на Паскал, действаща като устройство за въвеждане на енергия. Чрез осигуряване на водонепроницаема тръба за насочване на урината надолу, уретрата увеличава гравитационната сила, действаща върху урината и така скоростта на урината е изхвърлени от тялото. По този начин уретрата е от решаващо значение за способността на пикочния мехур да се изпразва бързо в случаите, когато мащабите се увеличават."

Всичко това може и да изглежда забавно, но то има и практично приложение и може да ни помогне за диагностицирането на различни проблеми с пикочния мехур. С помощта на събраните данни учените създават уравнение, което показва колко дълго би следвало да уринира всяко едно животно. Отклоняването от това уравнение може да е индикация за здравословен проблем, свързан с пикочния мехур, подуване, инфекция или проблеми с простатата.

21-секундното правило

Уроложката Никол Айзенбраун казва пред Well and Good, че можем да използваме това „21-секундно правило“, за да следим собственото си здраве. Ако засичаме времето, за което уринираме (за период от време, не еднократно) и открием, че то е значително по-дълго или по-кратко от 21 секунди, това означава, че или задържаме урината прекалено дълго, или недостатъчно.

Да кажем, че работата ви е такава, че не винаги можете да отидете до тоалетната навреме и съответно се принуждавате да се стискате. Това може да уголеми пикочния мехур (хронично) и да доведе до редица функционални проблеми с течение на времето.

Ако уринирате твърде често (уринирането за по-малко от 21 секунди е добър индикатор за това), вероятно разполагате с „прекомерно активен пикочен мехур“: пикочният мехур смята, че е пълен, а вие трябва да ходите до тоалетната, без реално това да е необходимо.

Също така ако уринирате често и обемът е малък, това може да е признак за камъни в пикочния мехур или дори цистит. По-дългото уриниране с по-ниско налягане пък може да говори за проблеми с простатата.

Не на последно място е важно да отбележим, че с възрастта скоростта на потока при мъжете намалява, но ако имате някакви притеснения относно уринирането си - особено ако изпитвате други симптоми като болка или дискомфорт - би било добре да се консултирате с лекар.

Източник: IFLScience