Първата пластична операция Знаете ли, че първата пластична операция на нос е извършена 600 години преди новата ера? В древни индийски текстове на санскрит се описва как хирурзите вземат кожа от челото или бузата и реконструират носа с помощта на две дървени тръбички, които помагат на пациента да диша, докато по-красивото му лице заздравее.

Банановата палма не е дърво Знаете ли, че банановото дърво не е истинско плодно дърво, а гигантска билка? Плодът му пък се класифицира като близък роднина на ягодите и малините. Въпреки понякога внушителните си размери бананите са тревисти растения. Името им пък идва от арабската дума banan, която означава пръст (на човек).

Силното обоняние на бременните Знаете ли, че обонянието на бременните жени значително се засилва към края на третия месец? Учените обясняват това като защитен механизъм на тялото, което се опитва да предпази майката от храни, които може да бъдат вредни за плода.

Какво е махометър Знаете ли, че през 2003 г. д-р Роджър Мъгфорд изобретява уреда махометър? Целта на апарата е да отчита точното настроение на кучето въз основа на скоростта на махане на опашката му.

Марихуана вместо алкохол Знаете ли, че през последното десетилетие на 19. век британските общественици препоръчват масово марихуаната като заместител на алкохола? Причината – според тогавашните учени редовната й употреба не води до домашно насилие и подобрява отношенията между съпрузите.