В момента семействата в Испания спестяват 4,9% от брутния си доход. Това показват данните на Националния статистически институт. Обикновено разходите и големината на заплата на всеки човек са основните фактори, които определят колко средства могат да се спестят всеки месец. Експертите обаче предлагат две общи правила в средносрочен и дългосрочен план, за да заделите със сигурност сумата, която ви дава усещане за сигурност и стабилен буфер при непредвидени обстоятелства.

Някои финансови експерти препоръчват Правилото 50/20/30. Според него 50% от доходите ни трябва да се използват за основните ни разходи, 20% за спестявания и 30% за лични разходи. Други обаче препоръчват да се отделят фиксирани 10% от месечния нетен доход за спестявания.

Въпреки че си поставяте ясна цел, възможността да я приложите на практика предполага контрол и най-вече много постоянство. Ето и някои препоръки, за да спестявате ефективно:

- Контролирайте разходите: Знаете точно колко са изразходвани и какво е от съществено значение за оптимизиране на спестяванията. Затова може да е уместно да се създаде седмичен метод за спестяване, където можете да запишете всяка направена покупка или разход. По този начин, след като имате всички разходи, можете да ги групирате в категории, да ги сортирате по приоритет и да премахнете ненужните разходи.

- Сравнявайте цените: Извършването на "пробна" покупка онлайн с често купувани продукти например ви помага да откриете къде можете да спестите най-много.

- Поставете си цели: Един от най-добрите начини да спестите пари е да си поставите цел. Помислете за какво искате да спестите, може би ще се ожените, планирате ваканция или спестявате за пенсия. След това решете колко пари ще ви трябват и колко време може да ви отнеме, за да ги спестите.

- Отворете си спестовна сметка: Заделянето на определена сума на месец, веднага след като получите заплатата си, може значително да улесни тази спестяването. Освен това повечето банки предлагат различни спестовни продукти, които карат вложените пари да растат, така че не само спестявате, но и печелите пари.

Ето и няколко идеи за намаляване на ежедневните ви разходи. Регулирайте електрическата мощност, за да пестите електроенергия, изключвайте на уредите в режим на готовност и коригирайте разходите за отопление. По същия начин можете да спестите вода, като смените традиционните домакински уреди с такива с етикет A +, A ++ или A +++. 

По отношение на разходите за отдих или развлечения можете най-малкото да отмените неизползвани абонаменти, особено тези, които се подновяват автоматично.

И накрая, препоръчително е да си дадете време за размисъл. Когато се изкушите да направите несъществена покупка, изчакайте няколко дни. В много случаи ще се радвате, че не сте го направили, като по този начин избягвате импулсивните покупки.  

Източник: eleconomista.es 

Превод и редакция: Нели Тодорова / Мениджър Нюз