Днешните деца не прекарват достатъчно време в игри навън и това, че не тичат и скачат на чист въздух, както много добре знаем, не е хубаво за здравето им.

Но британски учени посочиха нова причина да ги накараме да излязат в парка - недостигът на слънчева светлина води до сериозни проблеми със зрението.

Екип от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина установи, че въздействието на лъчите от ултравиолетовия В-спектър намалява с 30% риска от късогледство. Ето защото те съветват родителите да осигуряват и насърчават децата да прекарват повече време в игри навън.

Това е най-добрата профилактика за зрението им по-нататък в живота. Известно е, че късогледството се дължи на много фактори. И за да установят въздействието на слънчевата светлина, учените изследвали около 4 000 души на възраст 65 и нагоре. Те проверявали зрението на доброволците, събирали проби за анализ на кръвта, провели анкета за начина им на живот. След анализ на факторите на влияние, те отделили група от 371 души с късогледство и 2797 здрави.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз