Вашето 3-годишно дете иска тази играчка, тези бонони, това... и ги иска ВЕДНАГА! Иначе плаче и пищи. Как ще реагирате? Ще покажете кой е шефът? Ще го заплашите, че ако не млъкне...? Или ще кажете нещо, което ще му помогне да стане човешко същество с достойнство?

Вашето 13-годишно дете не слуша какво му говорите, не слуша никого, не иска да учи. Какво ще направите?

Няма точни рецепти - всеки човек е различен, но има общи неща, които добрите родители споделят, за да изградят у детето си самоувереност, самообладание, честност, любезност, емпатия, комуникативност. Тези родители поощряват интелектуалното любопитство, мотивират за постигане на различни цели, предпазват подрастващите от депресии, хранителни разстройства, зависимости.

Родителството е една от най-изследваните сфери и от социолози, и от психолози. Всички съвременни специалисти съветват отношенията родители - деца да се основават на уважението. Ето някои от най-важните принципи във възпитанието:

1. Какви са вашите ценности?

Вашите деца ви гледат. Не реагирайте спонтанно и неконтролируемо. Запитайте се: „Какво искам да направя и това, което направя, ще даде ли резултата, към който се стремя?”

2. Няма как да прекалите с любвеобилността.

Не е възможно да разглезите детето, като се отнасяте към него с много обич. Това може да се случи, давайки му материални неща, вместо любов, или когато сте прекалено толерантни и невзискателни.

3. Участвайте в живота на детето си.

Това изисква много време и много работа, често означава да преосмислите и преподредите приоритетите си, да пожертвате някои неща, които искате вие, за да направите това, от което вашето дете има нужда. Бъдете ангажирани душевно, както и физически. Разбира се, това не означава да пишете домашните му - те са, за да може учителят да следи дали детето учи или не.

4. Подходящи грижи за учениците.

С израстването на малкото е нужно да се променя и отношението ви към него. Преценявайте как възрастта му се отразява на неговото поведение и самооценка. При 13-годишните проблемите може да са от най-различно естество: може да са депресирани, да страдат от безсъние, да стоят до много късно вечер. Може би трябва да им помогне те да организират времето си по-добре, така че да имат време и за учене.

А може би просто имат проблем с ученето? Да ги принуждавате да го правят не е решение. Проблемът трябва да бъде диагностициран от специалист.

5. Създайте правила.

Ако не сте успели да създадете полезни навици когато детето е малко, когато стане по-голямо, ще има затруднения да се самоорганизира. По всяко време на денонощието трябва да можете да да отговорите на следните три въпроса:

Вижте кои на страниците на Новите родители.