Неудобните неща, които говорим насън 

14 май 2019 г., 21:22
2063

Насън обноските ви не са перфектни. Илюстрация: Shutterstock 

Повечето бълнувания по време на сън включват разгорещени спорове и ругатни, разкрива ново изследване. Докато сънуват, хората изглежда водят доста напрегнати разговори, изпъстрени с нецензурни думи. Една от теориите, свързани със сънищата, гласи, че те са част от начина, по който мозъкът преработва заплашителните стимули. Това може да е и причината говоренето насън да е толкова негативно. 

Авторите на изследването, проведено във Франция, са наблюдавали съня на 230 души в лабораторни условия. Те са установили, че повечето хора не говорят насън. 

Когато го правят обаче, обикновено използват думи, изразяващи отрицателни емоции – например „не“, обидни думи и псувни. Ругатните в речта насън присъствали 800 пъти по-често, отколкото в будно състояние. 

Почти две трети от говоренето насън е неразбираемо.

Изреченията, които се разбират, са построени граматически правилно, което сочи, че мозъкът запазва високо равнище на активност и по време на сън. Мозъчният скенер също показва висока активност по време на сънуване. 

Предишни изследвания сочат, че говоренето насън, известно като „сомнилоквия“ е сравнително широкоразпространено явление – около 66,8 % от възрастните съобщават, че се е случвало да говорят в съня си, но само 6,3% го правят поне веднъж седмично. 

Повечето възрастни, които говорят насън, са говорили насън и като деца. Явлението е еднакво разпространено при мъжете и при жените и до голяма степен е наследствено. Ако някой от близките ви роднини говори насън, доста вероятно е и вие самите да го правите. 

Източник: PsyBlog

Коментари