Моята приятелка Рита е съдебен патолог. Тя е на 42 години. Има дълги и тънки пръсти. Пуши силни цигари, псува и не се страхува от смъртта. Освен това има втори дан по айкидо. Съпругът на Рита е 9 години по-млад от нея. Той е водещ архитект в престижна строителна компания. Много е красив. Приготвя най-вкусните торти, които съм яла някога в живота си. Съчинява приказки за техните едногодишни близнаци. Слага ги в леглото, когато Рита трябва да работи до късно. Дори става заради тях през нощта, защото често тя е прекалено уморена.

Моята друга приятелка – Катрин – е психолог към Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA). Помагала е на хората да се възстановят след 11 септември в САЩ. Нейният съпруг – военен хирург – е убит преди 12 години. Миналата година тя се омъжи за Бил – оператор, който в миналото е придружавал екипа й по време на една от спасителните операции. Първоначално те бяха само приятели. Впоследствие Катрин претърпява инцидент, а мъжът прекарва 6 месеца в грижи за нея. Взима си отпуск от интензивната си работа, за да може да прекарва повече време с Кат. Междувременно той продължава да работи на непълен работен ден, като снима сватби. Въпреки мрачните прогнози на лекарите, моята приятелка отново се изправя на крака. Днес тя има любящ съпруг, а нейните синове наричат Бил „татко“. Що се отнася до него – той цени всеки миг, прекаран с Кат и няма търпение неговият доведен син да вземе участие в Международната олимпиада по физика.

Познавам и жена на име Мери. Тя е професор по психология. Съпругът й няма университетска диплома, но й е построил цяла къща. Приготвя храната вкъщи, обожава децата и винаги гледа никой да не вдига силен шум, когато Мери трябва да се фокусира преди своя лекция. Мери е обсебена от академичната си кариера. В момента тя планира едногодишна стипендия в Китай. Съпругът й пък е обсебен по нея. Точка. Той може и да не знае кой е Хегел, може и да не е прочел нито един труд, свързан с екзистенциализма. За сметка на това знае кой номер обувки носи Мери и никога не забравя да смени гумите на автомобила й, когато сезонът го изисква. Да не говорим, че е милионер, който притежава успешен дърводелски бизнес.

Всеки път, когато хората ми казват за идеалните качества, които една жена трябва да притежава, за да открие мечтания си съпруг, започвам да се смея с пълно гърло. Не е нужно да сте идеални, за да откриете любовта на живота си. Трябва просто да сте съвместими. Има влак за всеки пътник.

Затова не се страхувайте да живеете така, както искате. Да бъдете такива, каквито сте. Само това исках да ви кажа днес. Чао и прегръдки.

Елена Пастернак