Когато говорим за здравето на детето, има някои поведения и навици на родителите, които са доста често срещани, но определено грешни. Колкото и странно да звучи, все още много мами и татковци упорито вярват в тези митове и дори ги спазват.

Педиатрите се борят и стараят да ги премахнат, но понякога неправилните навици остават и често имат негативен ефект върху здравето на детето – може би не веднага, а след време, но такъв има.

Ето кои предразсъдъци умират трудно.

В спешното отделение за драскотина

Има ситуации, в които бързото отиване в спешното отделение, е наистина животоспасяващо. Но не всяко заболяване, неразположение, малко по-висока температура или одраскано коляно са причина да търсите лекар. По този начин отнемате от времето на специалистите, които може би в този момент трябва да обърнат повече внимание на действително спешен случай. А от друга страна – така стресирате допълнително детето, прехвърляйки му вашата паника.

Добре е родителите да се научат да преценяват правилно ситуацията и да търсят спешна помощ единствено, когато тя е необходима, съветват специалистите. Когато проблемът може да се реши с позвъняване на личния лекар на детето, отиване евентуално до кабинета му или с домашни методи, няма нужда да правите от мухата слон.

Да не говорим, че отивайки в болница, където има спешен център, реално родителите излагат детето на риск от заразяване с вируси и бактерии, каквито там има повече от обичайното.

Търсене на симптоми и последици на болести в интернет

В интернет има много информация – и проверена, и доста измислена. Предоверяването и използването на лечебни методи, препоръчани от някой непознат, е сериозна грешка. Все пак лекарите, за да упражняват тази специалност са учили известен брой години, специализирали са, натрупали са опит, а този някой нищо чудно да пише просто от скука или с идеята да стане по-популярен в социалните мрежи.

Диагностицирането на проблема е работа на лекаря, а не на интернет. Затова, когато имате някакви съмнения или притеснения, не избързвайте да слагате диагноза (а като цяло родителите обичат да виждат най-лошото), а направете една консултация със специалист, който да отхвърли или евентуално потвърди опасенията ви.

И в никакъв случай не прилагайте самолечение, защото това може да бъде много опасно за детето.

Антибиотик за всеки проблем

Лекарите вероятно са хванали мазоли на езика, за да повтарят, че това е не само ненужно, но и нездравословно. Антибиотиците са основни лекарства, които могат да спасят живота на човешкото същество, но само ако се използват правилно и когато наистина са необходими (тоест там, където са налице бактериални инфекции).

Самолечението с антибиотици е още по-голям риск, защото родителите не познават вида на заболяването, нито правилната дозировка. По принцип антибиотиците не се използват, когато заболяването има вирусен характер. Така че не тъпчете детето с такива лекарства при всяка хрема или кихавица.

Рискът от това е, че може детето да стане устойчиво на антибиотици, като по този начин се нулира ефектът от лекарството, когато стане наистина наложителна употребата му.

С температура само у дома

Температурата, стига да не е висока, е симптом, че тялото се бори да ликвидира продължаваща инфекция. Сама по себе си тя не е болест. Точно както и повръщането не е болест. Те са защитни механизми, създадени за борба с вирусите и бактериите.

Много родители са обаче убедени, че наличието на температура означава детето да стои само у дома. В действителност не е така. Причината, поради която дете с температура не трябва да влиза в контакт с връстниците си, е за да се предотврати предаването на болестта, довела до тази температура. Но това не означава, че не може да го изведете да открито – на място, далеч от деца и други хора. За него е полезен чистият въздух, а не този у дома.

Ниските температури през зимата носят болести

Студът не причинява предаването на вируси и бактерии. Това, което би могло да застраши здравето, са внезапните температурни промени – при излизане от топлата стая навън например.

Следователно няма никакъв проблем да извеждате децата да играят навън, дори и в най-студеното време, стига да са правилно облечени (на пластове, като зелка и не прекалено) и бързо да ги събличате, щом се приберат на топло.

Източник: Новите родители