Английско проучване, публикувано във вестник Guardian доказа, че разликата във финансите на мъжете и жените стартира още от невръстна възраст.

Проучването обхваща деца от 5 до 16 години и сочи, че момиченцата получават с 25% по-малко джобни в сравнение с момчетата. И колкото повече растат, толкова и различията се увеличават. Когато достигнат 11-16 години, разликата вече е осезаема и е от 42%.

Неравенството започва от най-ранна възраст. Още на 5-16 години едва 45 на сто от момиченцата получават редовно джобни, докато процентът на момчетата е доста по-висок – 76.

Момичетата получават близо 7 лева по-малко на седмица от момчетата и имат по-ограничена финансова самостоятелност.

Освен това те не получават периодично джобни, за разлика от момчетата, които по-свободно могат да си купуват неща и да „управляват“ средствата си.

Така и финансовите уроци при двата пола са различни. Обясненията, които те получават за използване и разпределянето на парите също се различават, установило проучването.

Според психолози, щом от толкова ранна възраст родителите имат различно отношение към парите, които дават на децата от различен пол, това отправя послание към очакванията за финансите им в зряла възраст.

За разлика от предоставените джобни, подаръците, които родителите купуват за момичетата са повече в сравнение с тези за момчетата. Като покупките на мама и татко се ограничават в дрехи, обувки и козметика.
Защо ли в този списък няма книги и филми?

Източник: Новите родители